Sfatul specialistului

„Sunt însărcinată în 10 săptămâni și de câteva zile am scurgeri maronii. Ce se întâmplă?“ Specialistul răspunde

Dacă vă confruntați cu sângerări pe cale vaginală în timpul sarcinii, ajutorul specializat are un rol extrem de important. Sângerările pot avea cauze diferite și nu duc întotdeauna la pierderea sarcinii.

Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie (clinica Nativia), ne spune mai multe despre sângerările vaginale din sarcină, de ce este necesară evaluarea medicală și care sunt principalele cauze ale acestora:

Sângerarea anormală în sarcină, întâlnită la 20 și 30% dintre paciente. Sângerarea pe cale vaginală este cel mai frecvent motiv de prezentare la medic în trimestrul întâi de sarcină. Pacientele pot relata sângerări în diverse grade, de la spotting sau scurgeri maronii, la sângerare în cantitate considerabilă, posibil asociată cu eliminarea unor elemente tisulare. Deși cantitatea sau aspectul sângerării nu reprezintă elemente de certitudine, acestea pot orienta cu privire la diagnostic. Între 20 și 30% dintre paciente experimentează sângerare anormală, dar majoritatea dintre ele nu vor pierde sarcina.

Cauzele sângerărilor anormale în sarcină. O sângerare vaginală în contextul unei sarcini poate avea alte cauze care nu conduc în mod necesar la avort. Hematomul decidual, o acumulare de sânge care detașează parțial sarcina de peretele uterin, poate cauza sângerare anormală care nu conduce în mod obligatoriu la avort. Leziuni la nivel vaginal sau la nivelul colului, cum ar fi polipi, fibroame sau tumori, pot cauza sângerare anormală.

Importanța ajutorului specializat. Sângerarea vaginală asociată unei sarcini poate fi un simptom care poate conduce la pierderea acesteia, de aceea trebuie să determine pacienta să caute ajutor specializat. Dar, în același timp, pacientele trebuie să știe că șansa de evoluție normală este crescută, cu nașterea unui copil sănătos.


Dr. Elena Cocîrță Dr. Elena Cocîrță este medic specialist obstetrică-ginecologie cu competență în ecografie obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că profesionalismul, dăruirea și răbdarea cu care tratează și consiliază pacientele sunt esențiale pentru succesul relației medic-pacient și succesul actului medical. De asemenea, capacitatea de adaptare, de comunicare și respect pentru opțiunile pacientei trebuie să conducă la individualizarea fiecărei consultații.

Citește și: „Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“ Medicul specialist răspunde