Sfatul specialistului

„Sunt însărcinată în 4 săptămâni. Nu pot să mănânc nimic şi mi-e greaţă mereu. Este fătul în pericol?“

Greaţa şi vărsăturile în sarcină, atunci când sunt excesive, pot duce la o formă de boală severă a sarcinii. Atunci când sunt însă uşoare, se atenuează, de obicei, după 15 săptămâni de sarcină.

„După ani de încercări, am reuşit să rămân gravidă. Problema e că nu pot să mănânc, mi se face greaţă de mâncare numai când o văd. Nu vomit, am doar o stare permanentă de greaţă. Consum doar ceai, pâine, morcovi, supe şi uneori fructe acre“ – ne-a scris o cititoare pe adresa redacţiei.

Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia), a avut amabilitatea să răspundă la această întrebare. Mai jos, răspunsul:

Greața și vărsăturile sunt foarte frecvente la începutul sarcinii. Simptomele încep de obicei între 4 și 9 săptămâni de sarcină și se îmbunătățesc după 15 săptămâni de sarcină. Vă pot afecta în orice moment al zilei sau al nopții, iar unele femei se simt rău toată ziua. Aceste simptome sunt neplăcute și pot afecta în mod semnificativ viața de zi cu zi, dar este puțin probabil să afecteze copilul. Unele femei dezvoltă o formă severă de boală a sarcinii numită hiperemesis gravidarum, care se asociază cu greață și vărsături excesive cu deshidratare (dacă nu vă hidratați suficient) și pierdere în greutate (dacă nu vă alimentați corespunzător). În acest caz este posibil să aveți nevoie de tratament de specialitate, uneori în spital.

Dr. Ruxandra Cigăran

Dr. Ruxandra Cigăran

Dr. Ruxandra Cigăran are ca principale competenţe ultrasonografia obstetricală și ginecologică, colposcopie și histeroscopie. Consideră că empatia şi comunicarea sunt esențiale în relația dintre medic şi pacient. În relaţia cu pacienţii, mizează pe răbdare, perseverenţă şi atenţia la detalii. Dedică timpul necesar rezolvării cazurilor şi respectă cu strictețe fiecare procedură în parte.

Citeşte şi: Acum 3 luni am făcut o operaţie de extrauterină. După cât timp pot încerca să rămân însărcinată iar?