„După ani de încercări, am reuşit să rămân gravidă. Problema e că nu pot să mănânc, mi se face greaţă de mâncare numai când o văd. Nu vomit, am doar o stare permanentă de greaţă. Consum doar ceai, pâine, morcovi, supe şi uneori fructe acre“ – ne-a scris o cititoare pe adresa redacţiei.
Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie (Clinica Nativia), a avut amabilitatea să răspundă la această întrebare. Mai jos, răspunsul:
Greața și vărsăturile sunt foarte frecvente la începutul sarcinii. Simptomele încep de obicei între 4 și 9 săptămâni de sarcină și se îmbunătățesc după 15 săptămâni de sarcină. Vă pot afecta în orice moment al zilei sau al nopții, iar unele femei se simt rău toată ziua. Aceste simptome sunt neplăcute și pot afecta în mod semnificativ viața de zi cu zi, dar este puțin probabil să afecteze copilul. Unele femei dezvoltă o formă severă de boală a sarcinii numită hiperemesis gravidarum, care se asociază cu greață și vărsături excesive cu deshidratare (dacă nu vă hidratați suficient) și pierdere în greutate (dacă nu vă alimentați corespunzător). În acest caz este posibil să aveți nevoie de tratament de specialitate, uneori în spital.

Dr. Ruxandra Cigăran
Citeşte şi: Acum 3 luni am făcut o operaţie de extrauterină. După cât timp pot încerca să rămân însărcinată iar?