Sfatul specialistului

„Sunt însărcinată şi trec printr-o depresie. Dacă iau medicamente, nu dăunează fătului?“ Răspunsul specialistului

Depresia este un subiect din ce în ce mai actual, care afectează categorii sociale variate. Nu ţine cont de gen, de profesie, de preocupări.

Dr. Bogdan Chirculescu (clinica Nativia) ne oferă o serie de recomandări privind acest subiect, pentru a ne veni în ajutor în cazul în care ne confruntăm cu depresia:

Care este incidenţa depresiei?
Depresia este o afecțiune a cărei incidență este în creștere în ultimii ani. Aceasta poate să apară în cursul sarcinii, dar mai ales după naștere și se poate agrava la persoanele cunoscute cu această afecțiune.

De ce e nevoie de consultaţii de specialitate?
Atât terapia psihologică cât și tratamentul psihiatric antidepresiv trebuie continuate, sau după caz inițiate, chiar dacă pacienta rămâne însărcinată. Terapia medicamentoasă trebuie să fie adaptată atât pe perioada sarcinii cât și a alăptării.

Tratamentul medicamentos şi sarcina
Există medicamente care reuşesc să controleze simptomele depresiei și sunt sigure de administrat în sarcină, astfel colaborarea cu medical psihiatru este esențială în managementul acestor cazuri.


Dr. Bogdan Chirculescu Dr. Bogdan Chirculescu este medic specialist în obstetrică-ginecologie. După terminarea rezidențiatului în Spitalul Clinic Filantropia din București, a petrecut câteva luni, în calitate de clinical observer, la sala de nașteri a Spitalului Universitar St. George’s din Londra. Principalele sale competențe sunt ecografia obstetricală și ginecologică, colposcopia și planning-ul familial.

Articole pe aceeaşi temă:
De ce apare, la unele femei, depresia postpartum?
Cum să mă obișnuiesc cu ideea că bebe este dependent de mine?
De ce, de când e mamă, soția mea nu mai vrea să facă sex?