Sfatul specialistului

Trece sau nu trece coronavirusul prin laptele matern?

Pandemia cauzată de noul coronavirus a îngrijorat nu doar persoanele vulnerabile, cu o sănătate mai fragilă. Mamele care alăptează fac parte şi ele din categoria celor care îşi pun întrebări legate de consecinţele îmbolnăvirii cu acest virus.

Trece sau nu trece coronavirusul prin laptele matern?iată una dintre întrebările pe care majoritatea mamelor care alăptează şi le pun în această perioadă atât de încercată. Pentru că numeroase informaţii care apar sunt contradictorii, ne-am dorit părerea unui specialist legat de acest subiect. Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru şi consultant lactaţie ICBLC, ne-a răspuns:

Multe mame sunt îngrijorate în această perioadă de riscul îmbolnăvirii lor sau al copiilor cu noul coronavirus. Deşi nu se cunosc încă suficiente lucruri despre infecţia COVID-19, numeroase studii au demonstrat că noul coronavirus nu trece prin lapte, aşadar alăptatul nu trebuie întrerupt. Dimpotrivă, se pare că în laptele matern ajung anticorpii produşi de mamă împotriva virusului, prin urmare bebeluşul este ajutat pentru a se apăra.

Care sunt primele măsuri pe care trebuie să le ia mama atunci când a luat virusul? Mai jos, răspunsul specialistului:

Dacă mama ia virusul, până la apariţia simptomelor, ea este deja contagioasă şi i-l poate da şi bebeluşului, prin picături de secreţii nazale sau orale. Dar, în scurt timp, îi va da copilului alăptat şi anticorpi. În caz de infecţie a mamei, pentru a minimiza riscul de transmitere la bebeluş, ea trebuie să poarte masca atunci când alăptează sau îngrijeşte copilul, să se spele foarte des pe mâini înainte de a atinge bebeluşul şi, în caz de tuse sau strănut, să folosească batista de unică folosinţă, pe care o aruncă apoi, iar în final să se spele pe mâini cu apă caldă şi săpun.

Ce se întâmplă când mama se simte rău şi nu îl poate alăpta pe bebe? Ajutorul unei persoane de încredere este ideal şi chiar recomandat în acest caz. Tati ar putea, de exemplu, să îl hrănească pe bebe cu laptele muls de la mamă, până când aceasta se va simţi mai bine. Dr. Ilinca Tranulis ne sfătuieşte:

În cazul în care mama se simte rău, ideal este să se ocupe de bebeluş o altă persoană, ea urmând doar să se mulgă pentru a-i asigura copilului laptele (atenţie la igiena mâinilor şi la manevrarea laptelui!). Până când se va simţi mai bine, tatăl o poate ajuta în acest sens, hrănindu-l pe bebe cu biberonul. Dacă este nevoie de urmarea unui tratament, opinia unui consultant în lactaţie îi poate indica în ce măsură medicaţia primită este compatibilă cu alăptarea.

S-ar putea să te intereseze: Cursuri online de puericultură şi de alăptare, oferite gratuit de Bebe Tei şi copiisiparinti.ro

Dacă eşti bolnavă de Covid-19 şi alăptezi, sună la 07ALAPTARE (0725278273) şi cere sfatul consultanţilor în lactaţie despre cum trebuie să procedezi la alăptat sau muls. 07ALAPTARE este un call-center non-stop, cu tarif normal, la care răspunde în permanenţă un consultant în lactaţie care te poate îndruma în orice situaţie legată de alăptare – de la lactaţie scăzută, durere la supt, ragade sau situaţii când bebe nu ia bine în greutate, până la medicamente pe care trebuie să le iei în timpul alăptării, întoarcerea la serviciu şi alăptarea în sarcină.