Timp liber

Animaţii noi în cinema: „Strange World“, aventuri pe tărâmuri fantastice

„O călătorie într-un loc în care nimic nu este ceea ce pare!“ – aşa s-ar rezuma „Strange World“, conform prezentării de pe pagina oficială (disney.fandom.com).

Regizată de Don Hall şi Qui Nguyen, animaţia are cea mai redusă distribuţie de voci din istoria producţiilor Disney (7 actori în rol de voce, în total). Don Hall a câştigat în 2015 un Oscar pentru Big Hero 6 – Cel mai bun lungmetraj de animaţie -, iar Qui Nguyen este cunoscut, printre altele, drept coordonator al echipei de creaţie care s-a ocupat de Encanto.

„Strange World“, povestea pe scurt: Acţiunea are loc pe un tărâm fantastic, neexplorat încă şi înşelător, unde creaturi nemaiîntâlnite îi aşteaptă pe legendarii Clades, o familie de exploratori ale căror neînţelegeri, date de diferenţele dintre ei, deşi simpatice, riscă să le distrugă cea mai recentă şi de departe cea mai importantă misiune.

Iniţial numită „Searcher Clade“, „Strange World“ a mai fost şi titlul a două BD-uri americane SF din anii ’50. Una a fost publicată de Avon Comics, iar cealaltă de Atlas Comics (predecesorul Marvel Comics, deţinut acum de Disney).

Este pentru a doua oară când actorul Jake Gyllenhaal face un rol de voce într-o animaţie; prima dată a fost în Spirit untamed (2021), unde i-a dat viaţă tânărului Jim Prescott. În „Strange World“ este  cercetătorul Clade, care are rolul principal.

Ce l-a atras la proiectul „Strange World“ şi de ce a acceptat să-i dea voce cercetătorului Clade? Într-un interviu realizat de Hollywood Reporter şi publicat pe youtube, Jake Gyllenhaal a motivat prin munca pe care a făcut-o regizorul Don Hall până la această animaţie şi, apoi, întreaga poveste din film.

Filmul a avut premiera internaţională pe 22 noiembrie, iar de azi, 25 noiembrie, are premiera şi în cinematografele de la noi.