Timp liber

Ce cărţi le mai citim copiilor

Gustul pentru lectură se formează de mici, iar conţinutul poveştilor are un rol important în acest sens. Cu cât sunt mai captivante, cu atât copiii vor dori să afle mai multe şi mai multe. Iată o listă de recomandări cu unele dintre cele mai frumoase poveşti ale lumii:

„Degeţica“ (de Hans Christian Andersen, editura Nomina)

Frumoasa poveste a fetiţei mici cât un deget, la fel de frumos ilustrată de talentatul Quentin Gréban, este fără doar şi poate una dintre cele mai iubite poveşti ale copilăriei. De la venirea pe lume a Degeţicăi până la călătoria ei trepidantă şi finalul optimist, fiecare întâmplare îi va ţine pe cei mici cu sufletul la gură.

„Vântul prin sălcii“ (de Kenneth Grahame, editura Corint)

Inspirată din poveştile pe care Kenneth Grahame i le spunea fiului său şi cu personaje inspirate de apropiaţi, „Vântul prin sălcii“ este o carte care, deşi a fost scrisă cu peste o sută de ani în urmă, continuă să îşi exercite în continuare magnetismul. Care e secretul? Prietenia şi loialitatea, principalele teme abordate, se pare. Dar nu doar atât!

„Micul Prinţ“ (povestită de Agnès de Lestrade și ilustrată de Valeria Docampo)

Agnès de Lestrade și Valeria Docampo reinterpretează binecunoscuta poveste scrisă de Antoine de Saint-Exupéry într-un fel unic și spectaculos. Aventurile micului prinţ, întâlnirile lui de neuitat cu personaje la fel de memorabile şi concluziile acestor întâmplări sunt redate pe înţelesul – dar şi spre deliciul – celor mai mici cititori.

„Albinele“ (carte gigantică) – Piotr Socha, ilustrator, şi Wojciech Grajkowski, autor; editura Frontiera

O carte gigantică şi la propriu, şi la figurat! Are dimensiuni de 27X37 şi conţine informaţii de aur privind viaţa albinelor. Piotr Socha, ilustratorul, a crescut printre albine, tatăl lui fiind apicultor, iar autorul textelor, W. Grajkowski este doctor în biologie, autor de manuale şcolare şi trainer de ateliere ştiinţifice pentru elevi şi profesori.

„Muzicanţii din Bremen“ (Sorina Ştefănescu, Andreya Oty, editura Nominatrix)

Comparativ cu textul clasic, al fraţilor Grimm, volumul de faţă prezintă povestea mai simplificat, pe înţelesul celor mici, însă la fel de frumos şi colorat ilustrată. Ne aşteaptă aceeaşi aventură alături de mica formaţie de muzicanţi din Bremen, compusă dintr-un cocoș, un motan, un măgar și un câine.

Te-ar putea inspira şi:
Cărţi pentru copii cu vârsta între 2 şi 7 ani
Primele cărţi ale copiilor, în funcţie de vârstă
Să descoperim Universul! Cărţi despre spaţiu, pe înţelesul copiilor