Timp liber

Dulcele de weekend: mini-tort cu fructe de pădure şi frişcă neîndulcită

Mini tortul cu fructe de pădure şi frişcă neîndulcită pe care vi-l propunem este uşor de preparat şi are un gust minunat. Nu este foarte dulce, însă suficient de aromat pentru un desert rafinat.

Ingrediente blat

  • 3 ouă
  • 3 linguri ulei
  • trei sferturi cană făină albă
  • jumătate cană zahăr

Preparare blat

  • se separă gălbenuşurile de albuşuri;
  • se bat la mixer albuşurile cu zahărul adăugat treptat până devine o compoziţie fermă;
  • se freacă gălbenuşurile cu ulei şi se toarnă în vasul cu albuşurile bătute;
  • se adaugă, amestecându-se cu lingura, făina, până se încorporează perfect;
  • se pune compoziţia într-o tavă de chec, tapetată cu hârtie de copt;
  • se lasă la cuptor timp de 20-25 de minute, la foc mediu;
  • se scoate când este gata şi se lasă la răcit pe o tavă;
  • când este rece, se taie în două blaturi, cu ajutorul unui cuţit cu lamă lungă, trecută prin apă rece.

Ingrediente sirop şi preparare

  • apă
  • miere
  • coajă de portocală
  • sirop de dulceaţă
  • jumătate de portocală
  • preparare: se pune într-un vas, pe foc mic, o cană de apă şi se adaugă, după gust, ingredientele (dacă se doreşte mai dulce se pune mai multă miere şi mai mult sirop de la dulceaţă, dacă mai acru, se stoarce portocală mai multă);
  • siropul nu se aduce în punctul de fierbere;
  • după ce s-au amestecat bine ingredientele, se pune siropul într-o cană separând cu strecurătoarea partea solidă (portocala, fructele din siropul de dulceaţă, coaja);
  • se lasă la răcit şi se însiropează cele două blaturi.

Ingrediente ornare şi umplere blaturi

  • 1 portocală
  • 1 kiwi
  • 1 cană fructe de pădure congelate
  • 200 ml frişcă neîndulcită (se găseşte în supermarketuri)
Important: Nu este nevoie ca fructele să fie dezgheţate complet când se pun pe blat, ci parţial, pentru că după aceea se mai lasă o perioadă la frigider (cel puţin o oră). În privinţa smântânei pentru frişca neîndulcită, trebuie să stea la frigider cel puţin o zi, înainte de a fi bătută, iar castronul în care se bate (cu mixerul) să fie rece.

Paşi asamblare mini-tort cu fructe de pădure şi frişcă neîndulcită

  • se însiroapează bine fiecare din cele două blaturi;
  • se unge fiecare cu un strat de frişcă;
  • se pun pe primul blat feliuţe de kiwi şi portocală;
  • se lipesc blaturile (al doilea se pune peste primul);
  • se unge întregul mini-tort cu frişcă (inclusiv părţile laterale) şi se ornează cu fructe de pădure.
După ce se ornează, se lasă la frigider o oră. Reţeta este pentru patru persoane.

Mai multe idei pentru dulciuri de weekend? Vezi şi: Ciocolată de casă cu merişoare, migdale şi piersici confiate