Timp liber

Totul despre slime: reţete homemade, cum se păstrează şi de ce are un succes atât de mare

Totul despre slime

Deşi este prezent pe piaţă de peste 40 de ani – fiind întâlnit în experimentele ştiinţifice care-i învaţă pe copii noţiuni ca vâscozitate, polimeri şi reacţii chimice – slime-ul a devenit vedetă de câţiva ani încoace.

Seamănă oarecum cu plastilina, însă nu e plastilină. Are, în primul rând o textură diferită: poate fi moale, foarte moale, lipicios, gelatinos, mai subţire sau mai gros, depinde. Apoi, poate fi combinat cu o mulţime de materii şi ingrediente. Şi, nu în ultimul rând, se găseşte în numeroase culori (dacă e cumpărat, dacă nu, îl colorăm noi). Este, în concluzie, o pastă magică, pe care o modelezi cum vrei, fără să se rupă.

În ultimii ani, slime-ul a devenit un adevărat fenomen în întreaga lume, iar locul predilect în care se pot vedea demonstraţii cu slime, în câte moduri şi cu ce anume poate fi amestecat, este YouTube: de la clipuri din care aflăm reţete de slime homemade, până la cele mai neaşteptate amestecuri de slime, internetul este o inepuizabilă sursă de inspiraţie. Copiii adoră infinitele experimente pe care le pot face cu slime.

Set experimente, Slime Lab

Set experimente, Slime Lab

De ce a devenit atât de notoriu slime-ul? Mulţi găsesc captivant acest proces de interacţiune între elemente foarte diferite, disponibile în casă. De exemplu, se poate face slime din detergent de vase şi săpun lichid. De unde şi definiţia slime-ului: un amestec de produse din casă care, împreună, formează o substanţă polimerică, ce acţionează atât ca materie solidă, cât şi lichidă, în funcţie de felul în care te joci cu ea.

Apropo de reţete slime homemade, în general, printre ingredientele folosite se numără: borax (nu este obligatoriu!), detergent lichid de rufe, lipici, aracet, amidon de porumb, spumă de ras, şampon, sclipici, colorant alimentar. Depozitarea lui într-un recipient etanş va face să ţină câteva zile, iar la frigider, chiar şi o lună.

Revenind la motivele din spatele succesului fenomenului slime, un altul ar fi efectul lui terapeutic: este relaxant contactul cu textura lui, de aceea nu doar copiii sunt antrenaţi în acest joc, ci şi adulţii. Mai mult, este fascinant să vezi cum ingrediente banale se transformă în ceva neaşteptat doar prin câteva minute de frământat cu degetele.

Atenţie! Experimentele cu slime nu sunt indicate copiilor mici (sub 5 ani), care obişnuiesc să „deguste“ tot ce prind în mână. De asemenea, nu sunt recomandate nici celor care au reacţii ale pielii la diverse ingrediente.

Distribuie articolul pe FacebookDistribuie articolul pe WhatsApp