Când începe să se dezvolte auzul
Auzul este, la făt, simțul cel mai ascuțit. Între săptămâna 26 și săptămâna 28 de sarcină, începe să se dezvolte. Fătul aude în mod constant sunetele care provin din sistemul digestiv, circulator și cardiac al mamei. Spre 5-6 luni, va percepe și sunete din exterior (voci – în special intonații; muzică – ritmul ei, note joase, grave).
Tonalitatea vocii, în legătură cu percepția auditivă a bebelușului
Tonul, modul de adresare al mamei, acuitatea auditivă a nou născutului condiționează percepția auditivă a celui mic – în sensul că recunoaște vocea mamei, pe de o parte, în funcție de felul în care i se vorbește și, pe de altă parte, de capacitatea auzului de a o percepe. Atunci când cea care l-a născut comunică neutru, detașat, pe scurt, fără afecțiune, bebe nu va arăta nici un interes.
Cum ne dăm seama că bebe nu are probleme cu auzul
Este foarte greu, ca părinte, să îți dai seama dacă bebelușul are o reală problemă de auz, deoarece copiii hipoacuzici, la naștere, se comportă la fel ca și cei auzitori și din acest motiv sunt depistați tardiv (1-2 ani). „În cadrul protocolului de screening la naștere, care se face pentru depistarea unor posibile boli și sindroame, se realizează testul de otoemisiuni acustice (OEA)“, explică Dr. Emilia Florescu, medic primar ORL adulți și copii, chirurgie cervicofacială, cu competență în ultrasonografie generală și LMG. În ce constă testul și care sunt avantajele lui, aflați în articolul Totul despre limbajul mimico-gestual.
Etapele evoluției auzului între 0 și 12 luni
Încă de la naștere, bebe recunoaște vocea mamei, până la 3 luni, reacționează la zgomote tresărind, clipind din ochi, schimbându-și expresiile feței, plângând, întinzând mâinile și picioarele. De la 3 la 6 luni, începe să-și îndrepte capul spre locul de unde se aude o voce/ zgomot/ sunet; este atent la jucăriile care scot sunete și se entuziasmează când aude o melodie pe care o place. Urmează etapa gângurerilor, iar apoi, după aproximativ 10 luni, a imitației sunetelor.
Igiena urechilor
Se introduce în pavilionul urechii o compresă umezită cu ser, atât cât intră, fără a insista. Bețișoarele de urechi împing ceara spre timpan luând cu ele și stratul de ceară cu rol protector, pe când compresele umezite iau doar excesul.
Foto: freepick.com
Citește și:
Mirosul la bebeluși
Simțul văzului la bebeluși: cum evoluează vederea de la 0 la 12 luni
Studii noi: sunetele influenţează dezvoltarea creierului mai timpuriu decât s-a crezut până acum