Bebeluși

Avantajele alăptării pentru mamă

Alăptarea are avantaje nu doar în cazul bebelușului, ci și al mamei. Prin supt, creierul primește anumite semnale pe care le transformă în comenzi direcționate apoi spre hormoni.

Retracția uterului are loc mai repede dacă este stimulată zona sânului, prin alăptare. De aceea este important ca bebe să fie pus la sân, indiferent de cantitatea de lapte care iese – în momentul în care trage sânul, se trimit în mod automat semnale spre creier, marele „dirijor“ al hormonilor, care va da comenzi fiecăruia în parte, în funcție de ce are de făcut (prin supt, de exemplu, este stimulată eliberarea de oxitocină, cu rol în involuția uterină).

Cea mai bună cură de slăbire este alăptarea. Multe proaspete mămici își doresc să revină cât mai repede la numărul de kilograme pe care îl aveau înainte de a rămâne însărcinate. Prin urmare, din cauza consumului caloric, femeile care lăptează revin mai rapid la greutatea dinaintea sarcinii comparativ cu cele care nu alăptează. În același timp, scade și riscul de obezitate. Și chiar dacă densitatea osoasă scade în perioada de alăptare, ea revine și crește după înțărcare.

Asigură protecție împotriva unei eventuale sarcini. În primele șase luni, dacă nu s-a reinstalat menstruația și alăptarea are loc la un interval de cel mult 6 ore, se evită o sarcină nedorită.

Datorită alăptării, legătura dintre mamă și copil devine mai puternică și contribuie la dezvoltarea sentimentului de împlinire și satisfacție.

Citește și:
Avantajele alăptării pentru sugar
De ce este bine ca bebe să nu fie ținut prea mult timp la sân
Când și cum întrerupem alăptarea