Sfatul specialistului

Când şi cum întrerupem alăptarea?

Mamele care alăptează se împart în două categorii: cele care se întreabă când şi cum întrerup alăptarea şi cele care nu îşi pun această întrebare, lăsând totul la voia copilului. Pentru cele din prima categorie, avem un răspuns de la dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru şi consultant lactaţie ICBLC.

Când şi cum întrerupem alăptarea?

Este o întrebare întâlnită în special în rândul mamelor care se apropie de deadline-ul concediului de creştere a copilului, stresate fiind de faptul că sunt nevoite să întrerupă ritualul alăptării. Dar asta nu e singura situaţie. Întrebarea este prezentă şi în cazuri mai rare, de boală de exemplu (a mamei ori a copilului), sau în contexte de natură emoţională: unele mame se simt pur şi simplu copleşite, nu mai fac faţă să fie nonstop la dispoziţia celui mic.

Ce spun autorităţile în domeniu legat de alăptare?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă alăptarea exclusivă timp de 6 luni. După această perioadă, alăptarea poate continua până la 2 ani şi chiar peste, în paralel cu hrana solidă.

Care este părerea specialistului legat de înţărcare?

Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru şi consultant lactaţie ICBLC, ne-a răspuns: „Copiii lăsaţi să sugă la cerere, când ajung la vârste mai măricele, renunţă singuri, treptat, la supt, şi după un timp se opresc de tot. Se numeşte înţărcare naturală, ea apare începând cu vârsta de 2,5 ani, dar uneori mult mai târziu“.

Cum întrerupem alăptarea?

„De cele mai multe ori, mama este cea care îşi doreşte înţărcarea sau, dimpotrivă, se poate întâmpla să fie presată de cei din jur. Alăptarea are beneficii până la ultima picătură de lapte, iar pentru copil este cel mai frumos lucru din lume, drept care încurajez orice mamă să continue atât timp cât nu devine o povară pentru ea. Dacă începe serviciul, dacă vrea să doarmă neîntrerupt noaptea, poate face o <<înţărcare>> parţială, o rărire a supturilor. Aceasta se face explicând copilului motivele, spunându-i adevărul, ţinându-l în braţe şi acceptându-i plânsul – să nu uităm că el pierde ce iubeşte cel mai mult, pe <<ţiţi>>. Respectă-ţi copilul şi tratează-l cu blândeţe, şi astfel relaţia voastră va fi la fel de frumoasă şi fără alăptat!“ – explică (şi ne încurajează) dr. Ilinca Tranulis.


Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru şi consultant lactaţie ICBLC

Dr. Ilinca Tranulis

Ţi s-a recomandat înţărcarea de către un medic sau altă persoană, iar tu nu îţi doreşti acest lucru? Pentru a găsi o variantă să continui alăptarea, apelează la ajutorul unui consultant în lactaţie, pe site-ul 07ALAPTARE.ro sau la telefon: 0725278273. Un consultant în lactaţie te va ajuta să rupi mai blând legătura dintre tine şi copil, în cazul în care acest lucru este absolut necesar.


S-ar putea să te intereseze:
Avantajele alăptării pentru sugar
Avantajele alăptării pentru mamă
Înțărcarea: cum o abordăm, când o amânăm