Bebeluși

Bebeluşii şi canicula: cum îi apărăm de temperaturile ridicate

În casă, afară sau în maşină, temperaturile ridicate pot crea disconforturi bebeluşului. Câteva măsuri de prevenţie şi sugestii, mai jos:

Bebeluşii, afară. Spre deosebire de adulţi, bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului, iau temperatura mediului exterior, sistemul lor de reglare nefiind maturizat. Plânsul este, în cazul supraîncălzirii, modul prin care îşi exprimă disconfortul. Supraîncălzirea duce la deshidratare, agitaţie sau la consecinţe mai puţin plăcute. Prin urmare, medicii recomandă respectarea mai multor măsuri în cazul plimbărilor, vara:

  • se acoperă capul bebeluşului (cu pălăriuţă/ bandană/ căciuliţă croşetată, subţire, din bumbac);
  • dacă adoarme, se acoperă cu scutecel subţire, tot din bumbac;
  • când vremea este toridă, i se fac una-două băi călduţe;
  • este bine ca plimbările să aibă loc, dimineaţa, înainte de orele 10.00 şi după orele 17-18, seara;
  • căruciorul se acoperă cu umbreluţă/ copertină (din material subţire, deschis la culoare, care să permită ventilaţia);
  • folosirea unor creme speciale pentru copii, cu aplicare înainte de a ieşi din casă şi repetare la 2-3 ore.

Te-ar putea interesa şi: „Când putem începe să îi dăm apă bebeluşului?“ Specialistul în nutriţie răspunde

Bebeluşii, în casă. Asigurarea unui confort termic este importantă în interior şi în anotimpul cald. Cei mai mulţi recomandă păstrarea unei temperaturi cuprinse între 22 şi 24°C/ 25°C în camera copilului. În cazul folosirii aparatelor de aer condiţionat, se verifică în mod constant starea filtrelor (şi se curăţă) şi se urmăreşte ca jetul de aer rece să nu cadă direct pe copil. Însă, esenţial este şi un alt aspect legat de temperatura din interior: aceasta să nu varieze de la o încăpere la alta. În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, ideal este să fie din material natural (bumbac, in, bambus – lasă pielea să respire şi absorb transpiraţia), să nu fie prea strâmtă pe coapse şi talie (body-urile cu mâneci scurte sunt o sugestie). În interior sau afară, în cazul în care bebe transpiră mult, se verifică îmbrăcămintea acestuia pentru a o schimba cu hăinuţe uscate.

Bebeluşii în maşină. În maşină, bebeluşul se poate încălzi destul de repede, dat fiind faptul că stă oricum aşezat în scaunul auto; prin urmare, ideal este să fie îmbrăcat cu un strat subţire de haine, fără pălării şi fără a i se acoperi picioarele. De asemenea, este important ca soarele să nu bată spre el în timpul călătoriei. O soluţie ar putea fi parasolarul auto retractabil – se fixează pe geamurile laterale, protejează de razele directe ale soarelui şi se rulează prin simpla apăsare a unui buton.

Citeşte şi: Supraîncălzirea bebelușului – cauze, simptome, prevenţie

Referinţe:
„Bebeluşii şi canicula“ – Dr. Melania Iancu, Medic specialist Neonatologie – www.cdt-babes.ro
„Making Your Baby Comfortable in the Summer Heat“ – www.parents.com
„Comment habiller bébé la journée selon la température?“ – www.passeportsante.net