Bebeluși

Ce este scorul APGAR

Noul născut și scorul APGAR

Scorul Apgar, cunoscut ca prima „notă“ pe care o ia copilul, este un mod de a evalua rapid starea de sănătate a nou născutului, imediat după ce vine pe lume.

Care este rolul scorului Apgar?

Scorul Apgar ajută echipa medicală să își dea seama de cât de mult ajutor medical are nevoie bebelușul în primele minute de viață. Cu alte cuvinte, în funcție de scorul Apgar, medicul neonatolog decide dacă cel mic are nevoie de tratament imediat.

De unde vine numele?

Apgar a fost pus la punct de Virginia Apgar, medic anestezist la Spitalul prezbiterian din New York, în 1952. Rolul lui era de a cuantifica efectele anesteziei obstetricale asupra bebelușilor.

Ce înseamnă Apgar?

Testul atribuie un scor de 0, 1 sau 2 pentru fiecare dintre următorii parametri: ritm cardiac, respirație, tonus muscular, reflexe, culoarea tegumentelor. APGAR vine de la Aspect (appearance), Puls (pulse), Grimasă (grimace), Activitate (activity), Respirație (respiratory effort). Punctajul va fi dat la 1 și 5 minute după naștere (în majoritatea cazurilor este mic la 1 minut, urmând să crească la 5 minute).

Când scorul Apgar este peste 7-8, înseamnă că bebe este în stare bună sau excelentă, dacă e între 4 și 6/ 5 și 7 (alte surse) după naștere, are nevoie de ajutor (administrare de oxigen și aspirație), iar când e sub 4, sunt necesare măsuri particulare de resuscitare (alte surse precizează că la sub 5, copilul este pus în incubator).

Vezi și:
Cum folosim serul fiziologic când curăţăm ochii bebelușului
Criza genitală la nou născuţi: cum se manifestă la fetiţe, cum la băieţi