Care sunt factorii care duc la declanşarea dermatitei atopice? Pentru că tot s-a încălzit vremea şi a venit vara, este bine să ştim că mediul poate avea un cuvânt de spus în declanşarea dermatitei atopice, însă, atenţie!, este vorba în special de variaţiile de temperatură. În afară de mediu, există şi alte cauze. Dr. Iuliana Lupu, medic dermatolog, enumeră, exceptând variaţiile de temperatură, următorii factori: hainele din materiale sintetice, băile prelungite (mai mult de 10 minute), produsele de îngrijire iritante. „Este recomandat să avem grijă la infecții: prezența stafilococului auriu pe piele poate produce niște antigene care să declanșeze dermatita atopică“, precizează dumneaei.
Ecografia de şold la bebeluşi – este sau nu necesară? Chiar dacă la noi, în ţară, nu avem un program de screening naţional, cei mai mulţi medici neonatologi recomandă efectuarea ecografiei de şold la bebeluşi. Care este motivul? Depistarea cât mai timpurie a displaziei de şold. Dr. Andra Pîrnuță, medic specialist neonatolog, ne informează: „Momentul ideal pentru a face ecografia de şold este în primele 4-6 săptămâni de viață, pentru că după această perioadă ecografia își pierde din relevanță. Ecografia de șold poate fi făcută în orice serviciu de ortopedie pediatrică“.
Cum procedăm când bebe nu eructează? Sunt situaţii când nu toate lucrurile ies ca la carte şi, chiar dacă îl ţinem pe bebe în poziţiile recomandate de specialişti, nu reuşeşte să eructeze. Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru şi consultant lactaţie ICBLC, ne oferă următorul sfat: „În primele zile, este bine să încercăm să ajutăm copilul să eructeze, dar dacă nu o face, înseamnă că nu are nevoie. Uneori, poate eructa la mai mult timp după masă, în timpul somnului, când, odată cu aerul, poate ieşi şi puţin lapte (adică regurgitează). În felul acesta, bebeluşul se descurcă singur, nefiind necesar ajutorul nostru.“
Articol recomandat: Pielea bebeluşului: 7 indicii despre starea lui de sănătate