Bebeluși

Episoadele de constipație la bebeluși

Episoadele de constipație în rândul bebelușilor, odată cu intrarea în etapa de diversificare a alimentației, nu sunt izolate. 

Atunci când apare constipația, primul lucru pe care îl avem de făcut este să reconsiderăm planul de alimentație și să îl discutăm împreună cu medicul.

Alimentele pe care le primește bebelușul prezintă riscul de a constipa? Respectăm dozajul de lapte (lapte praf pentru sugari) folosit în prepararea piureului cu cereale? Primește bebelușul suficiente lichide – apă, ceai neîndulcit etc. – astfel încât constipația să fie prevenită? – iată câteva dintre întrebările la care trebuie să găsim răspunsuri pentru a detecta cauza constipației.

De ce se constipă bebelușii când trec de la hrana lichidă la hrana solidă? Cazurile în care bebelușii se constipă după ce trec la hrana solidă nu sunt rare. Pe măsură ce sunt introduse în alimentația acestuia alimente solide, rolul sistemului digestiv este de a se adapta treptat la noile „provocări“. Până acum a primit doar hrană lichidă, iar de-acum consistența ei s-a schimbat. Care este soluția?

„Le sfătuiesc adesea pe mămicile pe care le consiliez să facă lent diversificarea, să introducă alimentele pe rând, să înceapă cu alimente ușor de digerat, să crească progresiv cantitatea și să modifice treptat textura hranei solide, urmărind reacțiile copilului la fiecare aliment nou introdus, dar și la combinațiile alimentare“. (Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului)

Citește și: Constipația la bebeluși: cum dozăm carnea, la ce trebuie să (mai) fim atenți

Care sunt alimentele care constipă? Printre alimentele care constipă se află morcovii, merele rase, bananele și laptele de capră – aflăm din „Cartea bebelușului“ (p. 143), volum scris de dr. Manfred Praun și Birgit Gebauer-Sesterhenn, tradus de Doina Elisabeta Mihalcea şi Octavian Brândeu și publicat la editura Mladinska Bucureşti (p. 143).

De aceea, este important să ne asigurăm că bebelușul primește, adițional, suficiente lichide; de asemenea, este indicat să urmărim reacțiile după fiecare aliment nou administrat, așa cum ne îndrumă toți specialiștii în domeniul nutriției.

Te-ar putea ajuta și: Când putem începe să îi dăm apă bebeluşului?

Diversificare cât mai ușoară!

Foto: www.freepik.com