Multor mame le este teamă ca bebe să nu se constipe când acesta intră în etapa diversificării alimentației, iar unele au trecut cel puțin o dată prin acest episod. Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului, ne ajută cu o serie de informații esențiale despre constipația la bebeluși:
- De ce se constipă bebelușii când trec de la hrana lichidă la hrana solidă?
- Contează doar cantitatea de carne atunci când alcătuim meniul zilnic al unui copil?
- Este carnea singura responsabilă de constipație?
De ce se constipă bebelușii când trec de la hrana lichidă la hrana solidă? La începutul diversificării, o mare parte dintre bebeluși se constipă. După ce timp de 6 luni au primit doar lapte matern, pe măsură ce se introduc alimentele solide, sistemul digestiv se adaptează treptat la noul tip de hrană și în majoritatea cazurilor, consistența și frecvența scaunelor se reglează în jurul vârstei de 8-9 luni. De aceea, adesea sfătuiesc mămicile pe care le consiliez să facă lent diversificarea, să introducă alimentele pe rând, să înceapă cu alimente ușor de digerat, să crească progresiv cantitatea și să modifice treptat textura hranei solide, urmărind reacțiile copilului la fiecare aliment nou introdus, dar și la combinațiile alimentare.
Contează doar cantitatea de carne atunci când alcătuim meniul zilnic al unui copil? Nu doar cantitatea de carne este cea care contează atunci când alcătuim meniul zilnic al unui copil. Există o cantitate maxim recomandată zilnic pentru proteine și aceasta este de 1,5g/ kg corp, pentru copiii cu vârsta între 6 luni si 12 luni. Ceea ce înseamnă că, pentru un copil de 10-11 luni și 10 kg, cantitatea maxim recomandată de proteine într-o zi ar însemna 15g. La un simplu calcul, dintr-un iaurt (aproximativ 5g de proteine/ porție) și 30-40g de carne de pui/ curcan, însumăm 15 g de proteine.
Este carnea singura responsabilă de constipație? Trebuie să ne raportăm la tot ceea ce consumă într-o zi copilul, nu doar la cantitatea de carne. Pentru un tranzit bun, este foarte important și aportul zilnic de lichide dar și cel de fibre (provenite din cereale integrale, fructe, legume). Motivele care pot duce la constipație, pot fi variate, începând cu un meniu zilnic dezechilibrat, combinații nefaste între alimente, alergii alimentare (în special la proteina din lapte de vacă), consumul prea multor produse lactate.
Citește și alte articole semnate de Cosmina Nițu, specialistă în nutriție:
Cum îmi împrietenesc copilul cu legumele
Hidratarea copilului: ce alte surse mai avem în afară de apă
Copilul aruncă mâncarea. Ce e de făcut?