Bebeluși

Gustul, văzul, auzul, mirosul – când se formează în perioada intrauterină

Odiseea dezvoltării simţurilor bebeluşului începe încă din faza embrionară. Treptat, simţurile se formează urmând o cale firească a naturii, urmând ca la naştere unele să fie mai operaţionale decât altele.

Simțul gustului se formează în luna a 3-a de sarcină (s-a observat că, prin injectarea unei soluții de glucoză în lichidul amniotic, au loc mișcări rapide în procesul de deglutiție, ceea ce semnifică o preferință pentru dulce, preferință pe care va continua să o păstreze și după naștere). Încă din săptămâna 11, are pe limbă aceleaşi papile gustative ca şi noi. Ştie să diferenţieze aromele de bază: dulce, sărat, amar, acru. Cea dintâi este preferata lui (fapt datorat şi gustului lichidului amniotic), cele din urmă (acru-amar), mai puţin.

Simțul auzului începe să funcționeze din a doua jumătate a lunii a 6-a sau din luna a 7-a (în sensul că percepe sunete din exterior; în ultimele 3 luni, reacționează la ele, răspunde la stimuli prin mișcare, tresare la zgomote puternice și se liniștește la vibrații melodioase). Fătul aude oricum, în mod constant, sunetele emise de sistemul digestiv, sistemul circulator și sistemul cardiac al mamei – de aceea se consideră că auzul este unul dintre simțurile cele mai ascuțite ale fătului. Gama aceasta sonoră reprezintă, conform unor studii, un nivel sonor de aprox. 30 de decibeli (echivalentul unei șoapte). Fătul reacționează mai mult la vocea umană decât la orice alt sunet. De asemenea, este sensibil la schimbările de ritm și intonație ale vocilor auzite.

Te-ar putea interesa și: Auzul la bebeluși: 5 lucruri important de știut

Simțul vederii. Ochii încep să se formeze încă din primele faze ale perioadei embrionare, din ziua a 18-a, urmează apoi formarea mușchilor oculari, în luna a șaptea structura oculară fiind completă – prezența pleoapelor îi permite să închidă și să deschidă ochii; pentru moment, câmpul vizual este limitat.

Câmpul vizual rămâne limitat şi după ce se naşte bebe, el nu poate distinge clar ce e în jur şi nici nu îşi poate concentra privirea. Distinge însă ziua de noapte şi închide ochii când lumina este prea intensă. Cu timpul, va începe să fixeze şi să urmărească obiectele aflate aproape de faţa lui, iar spre două luni intră în faza de recunoaştere a feţelor părinţilor. Spre trei luni, pentru că scanează din ce în ce mai bine imaginile, începe să distingă detalii; îşi „descoperă“ mâinile, le fixează şi priveşte în depărtare.

Citește și: Simţul văzului la bebeluşi: cum evoluează vederea de la 0 la 12 luni

Simțul mirosului – în ceea ce privește perioada exactă privind dezvoltarea acestui simț, informațiile sunt reduse; explicația este următoarea: datorită faptului că fătul stă în lichidul amniotic, prin urmare într-un mediu acvatic, reacțiile la mirosuri sunt mai dificil de detectat. Un lucru este însă sigur: după ce vine pe lume, bebelușul distinge clar mirosul mamei sale (lucru ce se întâmplă şi în cazul prematurilor, născuţi la 6 luni).

La nici 5 săptămâni, faţa începe să se contureze – între scobiturile ochilor, se profilează o mică creastă care se termină cu două mici cavităţi (viitoarele nări). În jur de 6-7 săptămâni, mici celule senzoriale sunt răspândite în jurul marginilor deschiderilor nărilor, iar 2-3 săptămâni mai târziu, nervul olfactic se poate vedea la ultrasunete. La aprox. 25 săptămâni se va forma şi nasul. Pasul următor este stabilirea unui contact între celulele receptoare şi nerv, care va duce informaţia spre creier. Dar, nefiind încă capabil să proceseze informaţia, este dificil de stabilit în ce etapă din perioada intrauterină se formează mirosul.

Vezi și: Nou născutul: 5 repere legate de dezvoltarea lui

Surse documentare: Ghidul mamei grijulii (Biblioteca medicală a familiei) – Larousse, Enciclopedia Rao 2002, traducere din limba franceză: Doina Pienescu, p. 32); naitreetgrandir.com – Le développement de l’ouïe chez l’enfant; enfant.com – Comment se développe son odorat in utero?; parents.fr – Comment se développent les 5 sens de bébé in utero?