Îi punem sau nu căciuliță bebelușului când stă în casă? Nu îi punem căciulă pe cap atât timp cât se află în casă, iar temperatura este între 22 şi 24 de grade. Există, prin urmare, un confort termic. De asemenea, nu îi punem căciulă nici după baie. Important este de a reduce la minimum intervalul de timp când este ud, după ce îl scoatem din baie, pentru că cei mici resimt frigul destul de repede. Iar atunci când îl scoatem din apă și îl înfășurăm în prosop, prosopul să acopere și capul.
Îl înfășăm sau nu? Este posibil ca, în primele săptămâni de viaţă, bebelușilor să le placă să simtă un scutec foarte subţire în jurul lor, din finet sau bumbac fin – când doarme, cât mănâncă sau când îl ţinem în braţe – pentru că le aminteşte cumva de mediul cald şi protejat din perioada intrauterină. Asta înseamnă să-l „înfăşăm“ – să punem materialul respectiv în jurul lui, doar cât să-l simtă. A înfăşa un nou născut nu înseamnă a-i întinde picioarele, a i le lega drept, cu o faşă. Modalitatea de înfăşare cunoscută ca tradiţională în cultura noastră (picioarele aliniate, drepte, prinse strâns cu faşa peste scutec) creşte riscul de luxaţie de şold dobândită.
Ce se întâmplă dacă îl îmbrăcăm prea gros pe bebe în casă, în condițiile în care este deja cald? După cum bine ştim, bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului, iau temperatura mediului exterior, pentru că sistemul lor de reglare nu este maturizat. Prin urmare, supraîncălzirea este unul dintre motivele de plâns cel mai des întâlnite.
Te-ar putea interesa și:
Creşterea în greutate a bebeluşului: cum o urmărim
De ce este bine să urmezi cursuri de puericultură
Când nou născutul doarme prea mult noaptea. Ce se întâmplă de fapt cu el