Bebeluși

Mituri despre sugari

Dacă bebe este alăptat, îi (mai) dăm ceai pentru a-i potoli setea sau pentru a-l linişti când plânge? Dacă sugarii nu au dinţi, este nevoie să le curăţăm gingiile? Răspunsurile, mai jos:

Ceaiul îl linişteşte şi îl opreşte din plâns!
Copilul alăptat nu are nevoie nici de ceai, nici de apă sau alte lichide. Laptele matern îi acoperă şi setea, şi foamea. În cazul în care, din motive diferite, mama nu poate alăpta, i se va recomanda de către medicul neonatolog lapte formulă, adaptat nevoilor celui mic. Cât despre motivele pentru care plânge un bebeluş, s-ar putea să te ajute articolul De ce plânge bebe?.

„Scutecul se trece peste bontul ombilical!“
Deoarece bontul trebuie să fie cât mai expus la aer (pentru a rămâne uscat) şi, foarte important, să nu intre în contact cu urina sau materiile fecale (pentru a rămâne curat), scutecul nou născutului se împătureşte sub buric. Pe de altă parte, apa poate curge peste bont fără nici o problemă. Citeşte aici mai multe informaţii despre îngrijirea corectă a bontului ombilical!

Dacă nu i-au apărut dinţişorii, nu are rost să îi facem bebeluşului igienă bucală!
Chiar dacă sugarii nu au dinţi, igiena orală nu trebuie neglijată – ajută la prevenirea cariilor în perioada următoare. O dată pe zi, se curăţă gingiile şi obrăjorii, cu o compresă înfăşurată pe deget. Există şi periuţe gingivale, fabricate din materiale moi, blânde cu ţesutul gingival. 

Referinţe:
Alimentaţia nou născutului – alăptarea (www.cdt-babes.ro)
Îngrijirea cordonului ombilical (www.romedic.ro)
Igiena orală a bebeluşilor (www.clinicamedicum.ro)