Bebeluși

Pătuțul bebelușului: criterii de urmărit în achiziționarea și poziționarea lui

În cazul în care ați decis să achiziționați un pătuț pentru bebeluși, iată câteva detalii de avut în vedere:

Pătuțul bebelușului: 3 criterii esențiale de urmărit când îl achiziționăm

  • Stabilitatea pătuțului este unul dintre criteriile de bază în alegerea acestui obiect de mobilier. Ideal este ca pătuțul să fie verificat înainte de a fi achiziționat – să ofere siguranță, să nu se miște, părțile componente să fie fixate cu șuruburi sau balamale astfel încât să nu poată fi desfăcute de copil când va crește și își va băga degetele peste tot.
  • Materialul din care este fabricat pătuțul este un alt detaliu esențial. Lemnul dur este recomandarea generală. În ceea ce privește vopseaua, este bine să fie pe bază de apă.
  • Distanța dintre două gratii este, la rândul ei, important de urmărit. Într-un dintre cele mai cunoscute ghiduri pentru mame, cartea Mama și copilul, distanța sugerată de autorii volumului, Emil & Herta Căpraru, trebuie să fie sub 7, 5 cm, „pentru ca sugarul să nu-și strecoare capul prin ele“, precizează ei. Se evită astfel accidentele neplăcute pe măsură ce bebe crește și începe să exploreze lumea din jur, începând, bineînțeles, cu pătuțul în care doarme și stă majoritatea timpului.

Poziționarea pătuțului bebelușului: 3 amănunte de luat în considerare

  • odată ce ați achiziționat pătuțul, treceți la asamblarea lui – cu cât mai repede, cu atât mai bine (înainte de a-l aduce pe bebe de la maternitate); având în vedere că este nevoie de efort pentru asamblare, verificați dacă magazinul furnizor nu poate asigura și echipa pentru montarea produsului;
  • pătuțul se poziționează într-un loc sigur (ferit de curent, de surse de căldură) și luminos, nu sub perdele, draperii, tablouri ori oglinzi la care ar putea ajunge și de care să atragă odată ce copilul crește;
  • deseori pătuțul este așezat lângă patul în care doarme mama, pentru ca accesul la bebe, în timpul nopții, să fie cât mai facil.

Sugestii de modele de pătuțuri pentru bebe:
Pătuț din lemn masiv
Alternativă la patul clasic: pătuț Mini Co-Sleeper
Pătuț din lemn masiv, care se poate transforma în Co-Sleeper

Alte articole pe aceeași temă:
Sfatul medicului specialist: Este sau nu este bine ca bebe să stea/ doarmă în plan înclinat?
Sfatul medicului specialist: Dormim sau nu în pat cu bebeluşul?