Bebeluși

Prima lună de viaţă

Chiar dacă doarme majoritatea timpului, prima lună de viaţă a bebeluşului este suficient de provocatoare pentru proaspăta mamă.

Prima lună de viaţă este perioada în care mama se învaţă cu ritmul celui mic şi cu personalitatea lui – de la somn, la programul de hrană şi tipurile de plâns.

Bebe încearcă să îşi sugă degetele, are capul fragil – cade uşor dacă nu este ţinut -, dă din mâini şi din picioare când este pus pe spate, vede neclar (pe parcurs va distinge contrastele şi culorile vii şi i se va lărgi câmpul vizual), ascultă cu atenţie mediul din jur, în special vocea mamei.

Vezi şi: Interacţiunea cu bebeluşii

Comunicaţi cu el cât mai mult, pentru ca el să audă vocea; adaptarea la lumea extrauterină se face treptat, presupune mai multe etape, şi este cu atât mai important pentru copil să se simtă în siguranţă.

În ceea ce priveşte somnul bebeluşului, el doarme în general, în primele săptămâni, între 16 şi 20 de ore pe zi şi nu diferenţiază ziua de noapte. Profitaţi de programul lui de somn şi încercaţi să vă odihniţi cât mai mult! La 1 lună va începe să distingă între zi şi noapte.

Citeşte şi: Este nevoie de linişte absolută când doarme bebe în timpul zilei?

Plânsul nu necesită întotdeauna luatul în braţe, „uneori bebelușul are nevoie să-l iei în brațe, alteori se poate descurca și fără tine când plânge; gândește-te să variezi modul de a răspunde la plânsul lui în funcție de împrejurări. Același lucru este valabil și pentru mese, și pentru somn“ – scrie Dr. A. J. R. Waterson în Mama şi copilul – Ghid de creştere a copilului mic (ed. Litera).

Motivele pentru care bebe plânge sunt diferite: foame, sete, frig, cald (atenţie la supraîncălzire!), durere, nevoia de a fi luat în braţe. Sunt cazuri când poate plânge pur şi simplu fără motiv, chiar dacă e îmbăiat, schimbat, hrănit, iar asta se întâmplă de obicei spre seară. Medicii pediatri numeasc această reacţie neliniştea de la căderea nopţii – o eliminare a tensiunilor acumulate peste zi, aflăm din Ghidul mamei grijulii (Larousse, Enciclopedia Rao 2002, traducere din limba franceză: Doina Pienescu, p. 74).

Te-ar putea ajuta şi: Bebelușul nu se oprește din plâns. Ce facem?

Foto: www.freepik.com