Bebeluși

Reţete diversificare: piure de legume cu pui, pentru bebeluşi 8 luni+

Reţete diversificare pentru bebeluși

Odată cu intrarea în etapa diversificării alimentaţiei, gătitul devine o provocare: zi de zi ne gândim ce să mai gătim. Trebuie să ţinem cont şi de alimentele permise, dar şi de factorii sănătos-hrănitor-variat.

Începând cu luna a opta a bebeluşului, aţi putea încerca legume cu pui, urmând reţeta de mai jos:

Ingrediente pentru piure de legume cu pui

  • 1 morcov
  • 1 roșie
  • 1 cartof
  • 1 pulpă de pui

Cum preparăm piureul de legume cu pui

  • se curăță, se spală și se taie morcovul și cartoful, după care se pun la fiert (la aburi);
  • se spală bine roșia, se trage o dată în apă fierbinte, după care se decojește și se scot semințele;
  • după ce au fiert morcovul și cartoful, se pasează, iar la final se adaugă roșia dată pe răzătoare și se amestecă bine piureul;
  • separat, se prepară carnea de pui, după care se taie în bucăți cât mai mici și se consumă alături de piure;
  • la alegere, se pot amesteca/ pasa toate ingredientele.

Alte sugestii de preparare pentru legume şi pentru carnea de pui

  • carnea de pui poate fi tăiată în cubulețe cât mai mici sau pasată complet. Dacă este tăiată însă în bucăți delicate, îl va ajuta pe cel mic în procesul masticației;
  • cartoful alb poate fi înlocuit cu cartoful dulce, deși preferabil este să rămână cel alb, pentru un gust cât mai complex (în combinație cu morcovul și roșia);
  • la alegere, piureul se colorează cu pătrunjel sau mărar;
  • un alt mod de a prepara legumele este la cuptor (gustul este mult mai bun, legumele au mai multă savoare) – se pun într-o tavă acoperită cu hârtie de copt şi se lasă aproximativ 30 de minute.

Roșia: când se introduce în alimentația solidă

Părerile referitoare la introducerea roșiei în alimentația bebelușului sunt împărțite. Unii o recomandă începând cu 8 luni, alții nu mai devreme de 10 luni și o parte cât mai aproape de un an. Fiind un fruct cu semințe (la fel ca alte fructe cu semințe nerecomandate până într-un an din cauza potențialului alergizant), probabil din acest motiv există o serie de reticențe în privința lui. Însă important este și modul în care este oferit copilului: dacă vârsta este mai mică, este preferabilă varianta fiartă. Roşia este o comoară de vitamina C, E, A, K, acid folic, potasiu. Mai conține fibre, seleniu, magneziu.

Carnea de pui: când introducem pieptul de pui

Spre vârsta de 10-12 luni, pulpele de pui pot fi înlocuite sau combinate cu piept de pui. Pentru că bebeluşul are mai mulți dințișori, o poate mesteca mai bine (dată fiind consistenţa fibroasă a pieptului de pui).

Citeşte şi:
Autodiversificarea: cu ce alimente începem, ce trebuie să urmărim
Le dăm sau nu dulciuri copiilor? Nutriţionistul răspunde