Bebeluși

Studii noi despre importanţa alăptării în primul an de viaţă

Un studiu recent, realizat pe un eşantion de aproape 10 milioane de copii, evidenţiază importanţa alăptării în primul an de viaţă şi beneficiile ei în ceea ce priveşte sănătatea bebeluşului.

Conform studiului, din cei aproape 10 milioane de copii născuţi în SUA, între 2016 şi 2018, bebeluşii alăptaţi au avut cu 33% mai puţine şanse de a muri în perioada postperinatală (între ziua a 7-a de la naştere şi ziua 364) comparativ cu cei care nu au fost alăptaţi.

Cercetarea a fost publicată în American Journal of Preventive Medicine şi prezentată pe scurt pe pagina de noutăţi din domeniul ştiinţei, www.sciencedaily.com, cu titlul Breastfeeding is associated with a 33% reduction in first-year post-perinatal infant mortality.

Pe baza acestor date, există dovezi clare că alăptarea conferă un beneficiu de protecție în primul an de viață și este puternic asociată cu reducerea mortalității infantile post-perinatale în SUA. (Julie L. Ware, cercetător principal Julie L. Ware, Divizia de Pediatrie Generală și Comunitară, Departamentul de Pediatrie, Cincinnati Children’s Center for Breastfeeding Medicine)

Dr. Ware mai menţionează că rezultatele acestui studiu sunt un prilej pentru a promova, proteja şi susţine alăptarea, ca parte componentă din programele de reducere a mortalităţii infantile în SUA.

Organizaţia mondială a sănătăţii, Academia americană de pediatrie şi alte organizaţii cu autoritate recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă şi continuarea ei în paralel cu alimentele solide, cel puţin în primii doi ani de viaţă. În ciuda acestor recomandări, ratele de iniţiere, hrănire la sân exclusivă şi continuare a alăptării în paralel cu hrana solidă nu îndeplinesc obiectivele de alăptare, în special în anumite zone geografice şi în interiorul unor grupuri etnice – mai precizează studiul respectiv.

Aceste organizaţii evidenţiază beneficiile alăptării atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, pentru mamă şi pentru copil, inclusiv reduceri semnificative în rândul cazurilor de mortalitate de orice cauză şi protecţie specifică împotriva sindromului de moarte subită la sugari şi, nu în ultimul rând, în situaţiile de enterocolită necrozantă la copiii născuţi prematur.

Te-ar putea ajuta şi:
Tot ce trebuie să știi despre cursul de alăptare
Studii noi despre legătura dintre alăptare și sistemul cardiovascular al copilului
Studii noi despre beneficiile alăptării asupra sistemului imunitar

Foto: www.freepik.com