Bebeluși

Studii noi despre legătura dintre alăptare și sistemul cardiovascular al copilului

„Chiar și câteva zile de alăptare aduc beneficii sănătății bebelușului, mai târziu, în viață“ – sugerează un nou studiu privind avantajele hrănitului la sân.

În urma unui experiment, cercetătorii au descoperit că bebelușii alăptați au avut, în perioada copilăriei timpurii, o tensiune arterială mai mică, iar ceea ce este și mai interesant este că inclusiv bebelușii hrăniți doar câteva zile la sân s-au bucurat de acest avantaj, câțiva ani mai târziu. Avantajele asupra sănătății sistemului cardiovascular se pot extinde, de asemenea, și la vârsta adultă.

Studiile au arătat deja că factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea arterială, pot apărea din copilăria timpurie. Alte cercetări au stabilit și o legătură între hrănitul la sân și riscul scăzut de boli cardiovasculare la vârsta adultă. Ceea ce nu s-a știut pănă acum a fost perioada exactă de alăptare astfel încât avantajele să se resimtă asupra sănătății – acesta fiind, iată, subiectul studiului de față, publicat în Journal of the American Heart Association.

Este pentru prima dată când se evaluează legătura dintre alăptare, în primele zile după venirea pe lume a bebelușului, și nivelul crescut al tensiunii arteriale, din copilăria timpurie. Copiii care au fost hrăniți la sân și au primit chiar și o cantitate mică din colostru, aveau tensiunea arterială mai mică la vârsta de 3 ani, indiferent cât au fost alăptați după sau li s-au dat formulă. (Dr. Cosetta Milico, Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, cercetător principal al studiului)

Prin urmare, colostrul este mai valoros decât pare. Asta deoarece, din cauza dezinformării, unele mame consideră colostrul, laptele produs de glandele mamare în ultima parte a sarcinii şi în primele zile de după naştere, „un lapte apos, fără nici o valoare“. Colostrul este, însă, exact ce îi trebuie bebeluşului când vine pe lume – adaptat stomăcelului şi nevoilor lui.

Detalii despre studiu. Denumit „Child“, studiul a fost efectuat pe un număr de 3000 de copii, iar datele au fost colectate între 2009 și 2012 (studiul continuă însă și azi, pentru a înțelege cum experiențele din copilăria timpurie modelează și influențează sănătatea). 98% dintre copii au fost alăptați pentru o perioadă de timp, iar printre ei, s-a aflat și un procent de 4% care au primit o cantitate limitată din laptele timpuriu (definită de autorii studiului drept perioada de alăptare din perioada de spitalizare de după naștere). Doar 2% dintre copii nu au fost alăptați deloc. Dintre cei hrăniți la sân, 78% au continuat alăptarea cel puțin 6 luni și 62% timp de 3 luni.

Rezultatele testului. Testele efectuate la 3 ani au arătat că, în cazul copiilor nealăptați deloc, tensiunea arterială era mai mare (103/60) decât în cazul celor care fuseseră alăptați pentru o anumită perioadă (99/58). Chiar și în rândul bebelușilor alăptați doar în perioada spitalizării de după naștere, tensiunea a fost mai mică (99/57). Cercetătorii au mai descoperit că, indiferent de IMC (indice de masă corporală), factorii sociali, sănătate și stilul de viață al mamei, tensiunea arterială a copiilor alăptați este mai mică.

Fiecare picătură de lapte matern contează. Beneficiile alăptării exclusive și pe o perioadă mai lungă, asupra sănătății, sunt deja cunoscute – reducerea riscului de boli respiratorii, a bolilor diareice din copilărie, a afecțiunilor cronice (cum ar fi astmul și obezitatea mai târziu, în viață). Conform Dr. Megan Azad, implicată și ea în proiect, cercetarea de față sugerează că alăptarea, chiar și pentru o perioadă scurtă, are un avantaj privind efectele problemelor cardiovasculare, hipertensiunea arterială în cazul de față.

Referință: traducere și adaptare după articolul Nursing your baby ensures cardiovascular health, publicat pe www.jpost.com.

Alte articole pe aceeași temă:
Avantajele alăptării pentru mamă
Avantajele alăptării pentru sugar
Sfatul specialistului: când și cum întrerupem alăptarea

Foto: www.freepik.com