Copii

Activităţi la mare, pentru copii

Unii ar sta în apă ziua întreagă, alţii preferă nisipul. Sau şi una, şi alta. Copiii sunt suficient de inventivi încât să creeze singuri tot felul de jocuri. Totuşi, câteva idei de activităţi la mare nu strică:

Culesul scoicilor se poate lăsa cu neaşteptate surprize, dacă această activitate are loc dimineaţa, devreme, când marea aruncă pe ţărm scoici dintre cele mai interesante. În cazul în care găsim o scoică şi vrem mai multe informaţii despre ea (alta decât clasicele midii, melcişori sau rapane), o fotografiem şi o trimitem pe portalul i-Naturalist (www.inaturalist.org), unde va ajunge la specialişti care o vor identifica. E important să trecem data şi locul de unde am cules-o, dacă se poate, cu detalii cât mai precise. Ce putem face cu scoicile? Activităţile sunt diverse: de la decorarea castelelor de nisip, până la realizarea de brăţări, ilustrate cu peisaje marine, lipirea lor pe rame foto sau rame de oglinzi, până la simpla lor pictare. Dar scoicile pot fi folosite şi ca „material didactic“ – este incredibil câte poveşti se pot ascunde în spatele unei cochilii. Aici găseşti o broşură cu multe informaţii de interes.

Popice din sticle de plastic umplute parţial cu nisip. Joaca cu nisipul este una dintre preferatele copiilor. Din căldăruşă pe prosop, de pe plajă în căldăruşă, din nou pe prosop, şezlong sau geanta lui mami, oricare ar fi direcţia în care migrează nisipul odată ajuns în mâinile celor mici, acesta este în mod clar „instrumentul“ de joacă favorit la mare (ba chiar şi acasă, în parcuri sau în curtea casei). Dacă aveţi la îndemână câteva sticle de plastic goale (sunt suficiente şi trei) şi le umpleţi cu nisip (în cantităţi inegale, dar îndeajuns încât să stea în picioare), puteţi improviza un joc cu popice. Mai e nevoie, desigur, de o minge. Cel care nimereşte cele mai multe popice, pardon, sticle cu nisip, câştigă o îngheţată. Şi nu uităm: înainte de a părăsi plaja, aruncăm sticlele în locurile special amenajate.

Castele de nisip? Da, dar cu un design nou. Dacă ar fi să analizăm toate castelele de nisip ridicate de copii pe plajă (sau mai curând de părinţi), în mod sigur nu am găsi două la fel. Asta pentru că fiecare are propria lui imaginaţie şi, bineînţeles, inspiraţie. Avem nevoie de următoarele ingrediente: jumătate apă de mare, jumătate nisip, o căldăruşă, (din nou) o sticlă de plastic (sau un pahar de plastic – important e să aibă fundul decupat). Turnăm nisipul combinat cu apa prin sticlă şi vedem ce iese; dacă nu ne iese din prima, mai încercăm, până ce obţinem forme cât mai interesante. Copilul va face diferenţa între nisipul solid şi nisipul moale (amestecat cu apă) şi ce poate fiecare să facă.

Citeşte şi:
Kit pentru siguranţa copilului la mare
Cu copilul, la mare: ponturi pentru a evita să se rătăcească
În vacanţă, cu maşina: activităţi pentru copii împotriva plictiselii
10 activităţi simple, de vară, pentru copii