Copii

Cu copilul acasă: ghid de „supravieţuire“ pentru părinţi

Cu copilul acasă

Suntem în carantină totală. Cum trecem cu bine peste această modificare radicală a rutinei zilnice? Creând o nouă rutină! Să nu uităm că obişnuinţa este a doua noastră natură!

Iată câteva scenarii de „supravieţuire“ alături de copii, preşcolari sau chiar de vârstă mai mică, pentru cazul în care nu suntem printre norocoşii care stau la casă şi au o curte unde cei mici îşi pot diversifica activităţile:

Fă un program, menţine o rutină zilnică!

Avem nevoie ca evenimentele să se desfăşoare după un tipar cunoscut, iar atunci când suntem scoşi din zona noastră de confort, ne simţim bulversaţi, debusolaţi. Chiar dacă şcolile şi grădiniţele s-au închis, iar mulţi părinţi stau acasă, este important să păstrăm în continuare un program. Poate fi greu la început, chiar imposibil, când ai un copil mic. Dar nevoia de a supravieţui ne reconfigurează mentalul, ne dă puterea să găsim soluţii. Aşa că, organizaţi-vă ziua conform unui orar – dimineaţa, la prânz şi seara.

După toaleta de dimineaţă şi micul dejun, stabiliţi o serie de activităţi în casă, urmate de pauză, dar combinate şi cu momente de joacă. De asemenea, păstraţi şi rutina weekendului, pentru a-l „evidenţia“ de restul zilelor, pentru a-i păstra identitatea de timp liber, petrecut în familie:

Bonus pentru părinţi: Dacă vă mai rămâne seara energie, luaţi pulsul lumii prin muzică! Pe Radio Garden, oferta este nelimitată – nu trebuie decât să selectaţi zona care vă interesează şi să migraţi dintr-o ţară în alta.

Combină realul cu virtualul şi controlaţi în continuare timpul petrecut pe internet!

Ce facem cu toate recomandările de până acum, în care limitam accesul copiilor la internet, statul pe tabletă, laptop sau smartphone? Rămân în picioare! Într-un context în care toată lumea s-a mutat în online, indicat este să consumăm responsabil şi moderat informaţiile oferite virtual. De exemplu, activităţile educative pot fi mixate, în anumite cazuri, cu experienţe live pe internet. Dacă cel mic învaţă animalele, din cărţi sau kituri de învăţare pentru preşcolari, ar putea urmări în timp real, câteva minute (conform unui program stabilit de părinţi), şi cum este viaţa lor la Zoo, în spaţii amenajate special, acvarii. Am pregătit în acest sens un material unde pot fi văzute în direct animale ca ursuleţi panda, pinguini, pisici, căţei, vulturi care îşi veghează cuibul, meduze şi alte vieţuitoare simpatice.

Amuzant! Noi ne-am îndrăgostit de pinguinii de la Grădina Zoologică din Kansas City, iar la 17.00, ora României, îi urmărim cum iau masa: unii vor să fenteze îngrijitorii şi stau de două ori la rând, alţii li se furişează printre picioare, o parte fac spectacole în apă, orice pentru a atrage atenţia… 🙂

Alte tipuri de activităţi în casă

1. „Artă“ din materiale de care vreţi să scăpaţi: Copiilor le place să facă mizerie, da, e o realitate – să încerce acuarelele sau cariocile pe canapea, să deseneze pe televizor, să toarne apă pe laptop, dulceaţă în pantofi, să ne surprindă mereu :). Dacă au dat de gustul culorilor şi vor să îşi încerce mâna de mici artişti, puneţi-le la dispoziţie tricouri/ bluze/ obiecte vestimentare pe care nu le mai purtaţi şi daţi-le ocazia să le picteze în voie!

2. Sesiune de spălat jucăriile. Apa este o altă mare dragoste a celor mici şi dacă tot le place să facă clăbuci, să o facă în mod util: puneţi apă călduţă într-un vas mare, un detergent nonalergenic, daţi-le un burete şi încurajaţi-i să îşi spele singuri jucăriile. Se aliniază astfel la igienizarea casei şi deprind reguli elementare de curăţenie. Şi, tot legat de apă, pentru că mulţi adoră să facă scufundări în timpul băii, ca Mary Poppins în cada ei magică, le-aţi putea distrage atenţia printr-un puzzle de baie: scăpaţi de stropii de pe podea, pereţi, dulapuri, oglindă şi mai lăsaţi şi mopul să se odihnească. Preocuparea lor va fi să rezolve puzzle-ul!

3. Felicitări de Paşte. Oricât de bogate şi de variate ar fi activităţile de-acasă, oricât de mult timp de joacă ar avea, copiilor o să li se facă dor (dacă nu li s-a făcut deja) de prietenii de la grădiniţă, de doamna, de bunici. Dacă tot se apropie Sărbătorile pascale, faceţi împreună o listă cu oamenii cărora vor să le dăruiască ceva – o felicitare, un obiect creat de ei. Pentru realizarea lor, folosiţi-vă de flori presate, resturi de materiale pe care le decupaţi în forme diferite şi le lipiţi apoi pe hârtie, nasturi, scoici etc. O altă idee ar fi crearea de colaje din reviste sau vederi vechi.

Nu uitaţi! Oricât de bine v-aţi organiza, vor fi şi zile când vă veţi simţi copleşiţi, când cea mai banală activitate vi se va părea imposibil de dus la final. Copiii sunt aspiratori de energie şi cu toţii avem limitele noastre. Vor veni, de asemenea, momente când veţi resimţi panica (citiţi aici cum ne încurajează psihologul să depăşim astfel de momente). Cu calm, echilibru şi speranţă, mergem înainte!