Copii

Copilul duce tot la gură

Cu cât le spunem să nu mai ducă totul la gură, că nu e bun sau că e „câh“, cu atât par mai tentați să facă exact opusul. De ce?

În primii ani de viață, un copil își satisface și își dezvoltă curiozitatea prin intermediul mișcării/ deplasării și al simțurilor. Imediat cum începe să meargă, vrea să exploreze lumea din jur – fiecare colț, ascunziș – și mai vrea, de asemenea, să „deguste“ descoperirile din calea lui. Atingând obiecte, se obișnuiește cu texturi. Și nu numai. Procesul este mult mai complex: când ia o piatră și o duce la gură, nu îi simte doar suprafața fină sau aspră, ci și dacă e grea sau ușoară, dacă face zgomot, dacă are miros sau gust.

E o perioadă provocatoare de ambele părinți: și pentru copii, și pentru părinți. Neștiind de ce nu e bine să duci în gură pietricele sau mâncarea câinelui, ba chiar, în cazuri extreme, să le și înghiți, apar tot felul de situații „palpitante“. Așa cum ei învață, prin mijloacele proprii, care-i treaba cu lumea din jur,  și noi învățăm, odată cu cei mici, cum să abordăm situațiile riscante. Iată câteva sugestii de folos:

  • Amenajați locuri în casă unde cel mic poate explora în voie, fără existența unui pericol!
  • În loc să îi repetăm la infinit Nu e voie să duci aia la gură!, mai bine îi redirecționăm atenția spre lucruri pe care are voie să le facă sau să le ducă la gură!
  • De asemenea, în loc să îi repetăm Nu e voie să duci cablul TV-ului/ veiozei la gură!, mai bine îi arătăm la ce folosește, care este rolul lui. E nevoie de răbdare pentru explicații, dar curiozitatea îi va fi satisfăcută când va vedea că atunci când veioza e în priză luminează și când nu e, nu funcționează.
  • Ideal este să nu aibă la îndemână obiecte periculoase, prin urmare, pentru a-i împlini  dorința de a proba lucruri noi, i-ați putea pune la dispoziție mai multe obiecte sigure, din materiale prietenoase, pe care să le încerce (și pe care le vede la părinți – cei mici vor să imite ce văd).
  • Nu uitați: când copilul este la vârsta la care chiar nu înțelege (până în 2 ani), el are nevoia de a repeta ceea ce  părinții i-au interzis tocmai pentru a confirma interdicția. Nu e sfidare și nici intenția de „a face în ciudă“ cuiva.

Citește și:
Copilul este furios. Cum abordăm situațiile tensionate
Copilul este atras de locuri periculoase. Ghid de supraviețuire
Cum îi inspiri copilului, de mic, dragostea pentru cărți