Primul lucru cumpărat din banii câștigați de noi nu se uită niciodată. Fie că e vorba de patinele luate cu ce am primit la colindat, de un rucsac sau de o jucărie pentru colecția noastră, întotdeauna vom avea în minte aceste obiecte ca pe unele foarte dragi.
Pentru început, clasica metodă a pușculiței poate funcționa dacă vrem să îi învățăm pe cei mici valoarea banilor. Copilul va aprecia, în același timp, valoarea timpului, va evalua ideea de cantitate, va experimenta ce înseamnă răbdarea și perseverența atunci când îți propui ceva.
Un alt mod de a-l obișnui cu importanța unei sume sunt banii primiți ca bani de buzunar – va fi nevoit să se încadreze în suma respectivă, să știe să primească restul, să vadă dacă este corect, să strângă mai departe, să fie atent cât cheltuiește.
Dacă le dăm ocazia să câștige bani – oferindu-le o sumă mai mică pentru o treabă în gospodărie sau mai substanțială pentru altele mai serioase (care să se potrivească și vârstei lor) – îi vom ajuta să înțeleagă că stă în puterea lor să câștige bani și că pot alege.
Economisind bani, li se oferă șansa să afle și ce înseamnă eroarea – e posibil să își dea seama, de exemplu, că obiectul achiziționat nu a meritat efortul sau nu i-a mai plăcut așa mult după aceea -, însă numai încercând și greșind avansăm cu toții și învățăm ce presupune, în general, valoarea.
Alte articole pe aceeași temă:
Cum să-i învăţăm pe cei mici să facă economii
Ghid de educaţie financiară pentru copii
Foto: freepik.com