Copii

Momentele când copilul începe să-și manifeste independența

Nevoia de a fi independent se manifestă diferit, în funcție de vârstă, și marchează anumite praguri de trecere de la o etapă a vieții la alta, fiecare dintre ele la fel de importantă.

Vârsta la care copilul începe să îl ia pe „Nu“ în brațe și să își exteriorizeze dorințele din ce în ce mai intens, inclusiv dorința de a realiza anumite acțiuni pe cont propriu, este 2-3 ani. Este important să nu fie descurajat și, chiar dacă e stângaci și nu are abilitățile necesare suficient dezvoltate, arătându-i-se cum se pun în practică anumite acțiuni și repetând aceste sfaturi, va câștiga treptat încredere în sine și va fi mai ferm în ceea ce face.

Mersul la grădiniță și apoi mersul la școală reprezintă alte etape-cheie din dezvoltarea copilului și, implicit, din formarea personalității sale. La 4-5 ani, când intră într-o comunitate, începe să își facă prieteni, să comunice cu ei, să interacționeze în propriul lui mod, așa cum poate nu o face acasă cu mami, tati, bunica sau bunicul. Sunt clipe semnificative din viața unui copil, momente care vor continua în perioada școlii, când va trece prin noi schimbări – de mediu, anturaj, cadre didactice.

Prepubertatea și pubertatea vor aduce, la rândul lor, noi și noi provocări. Nevoia de independență crește, ia decizii de unul singur mai des, relațiile cu prietenii devin mai strânse sau sunt percepute la alt nivel. Intră într-un proces de maturizare, iar la 18 ani atinge momentul independenței adulte.

Fiecare segment din viața noastră are un rol precis și ne ajută să mergem mai departe, să învățăm din greșeli, dar și din reușite, să apreciem importanța comunicării și a stabilirii unor relații solide cu oamenii care contează; fiecare segment din viața noastră este o verigă dintr-un șir complex de experiențe al căror scop este să ne facă mai înțelegători cu noi înșine.

Te-ar putea ajuta și:
Copilul face o criză de nervi în public: strategii de abordare a situației
Când copilul ne spune „Te urăsc!“
Regulile şi limitele: ce rol au în viaţa copilului

Foto: www.freepik.com