Copii

Practici privind implicarea copiilor în problemele de mediu

Spectacolele, atelierele experienţiale, educaţia artistică, în general, pot fi un mod creativ de a-i implica pe cei mici în problemele de mediu. Iar când acestea vin ca o completare a informaţiilor primite la orele de ştiinţă ale naturii, efectul lor este cu atât mai eficient.

„Biosfera în mişcare“ este un proiect care chiar cu asta se ocupă – are drept conţinut practicile privind implicarea copiilor în problemele de mediu. Concret, îşi propune să creeze un context artistic pentru discutarea acestui subiect cu copiii.

Se desfăşoară în lunile februarie şi martie, în Râşnov, între 6 şi 10 martie urmând să aibă loc o serie de ateliere experiențiale, la Liceul Tehnologic, iar pe 18 martie un performance deschis întregii comunități din oraș.

Mai multe despre proiectul „Biosfera în mişcare“, în ce constă concret:
– aduce în atenţie relaţia cu mediul înconjurător, văzută şi povestită prin filtrul a 12 copii, de 9-11 ani;
– prin mesaj şi conţinut, completează informaţiile primite la orele de ştiinţe ale naturii;
– copiii implicaţi în spectacolul de dans contemporan propriu-zis vor avea alături trei dansatori profesionişti şi un educator de mediu.

Ce învaţă copiii din aceste reprezentări artistice: Dincolo de explicarea efectului de seră și a potențialelor consecințe dezastruoase ale creșterii temperaturii globale, perspectiva artistică din care se discută problemele de mediu îi ajută pe cei mici să își conștientizeze aportul în imaginarea de soluții în ceea ce privește criza climatică și îi încurajează să le pună în practică.

E nevoie să ne unim energiile pentru a schimba cu adevărat ceva.

Poluarea râului Ghimbăşel, unul dintre subiectele de discuţie între elevi. În luna decembrie, de exemplu, copiii au colaborat cu facilitatorii în cadrul unor ateliere de cunoaștere și introducere în lumea dansului și a educației de mediu pentru a crea povestea și coregrafia spectacolului a cărui scenografie este creată de un artist vizual din materiale reciclate. Proiectul le-a oferit elevilor participanți șansa de a își pune în practică soluțiile identificate la provocări actuale și care îi afectează în mod direct, cum ar fi poluarea râului Ghimbășel, într-un context plin de speranță, responsabilitate, grijă și solidaritate.

Printre amenințările identificate s-au numărat deșertificarea, impactul folosirii îngrășămintelor chimice, braconajul, folosirea plasticului în exces, aruncarea gunoaielor în apă și poluarea aerului. În cadrul descoperirii de soluții s-a vorbit foarte mult despre reciclare și reutilizare, despre cât de important este să înțelegem care este impactul acțiunilor noastre în mediul înconjurător și cel mai important, concluzia cu care și încheiem reprezentația noastră – soluția nu poate veni decât în contextul lui ÎMPREUNĂ. E nevoie să ne unim energiile pentru a schimba cu adevărat ceva. (Anamaria Guguian, performer și co-facilitator)

„Biosfera în mişcare“ este creat și implementat de grupul de inițiativă Biosferele, format din Anamaria Guguian, performer, coregraf și fondatoarea I Dance You, proiect de educație prin mișcare și dans-terapie, Luminița Tănăsie, educator de mediu, specialist comunicare și educație, cu o experiență de 18 ani în organizații și proiecte de conservarea naturii și Oana Băluță, performer & director artistic pentru asociații culturale, fondatoarea Madira, proiect de susținere a mamelor artiste.

Citeşte şi:
Copiii şi natura: cum îi ajută activităţile în aer liber
Să descoperim natura împreună cu cei mici!
Să-i învăţăm pe copii să iubească şi să respecte natura!

Foto: PR