Copii

Teama de întuneric la copii

Copil căruia îi este frică de întuneric

Ce este în mintea celor mici când spun că le este frică de întuneric? De ce nu asociază noaptea cu somnul şi cu liniştea, aşa cum facem noi, adulţii?

Nu doar copiii se tem de întuneric

Nictofobia, definită ca teama obsedantă şi angoasantă de întuneric, de noapte, este des întâlnită la copii, dar ea poate apărea şi la adulţi. Afectează majoritatea copiilor între 18 luni şi 5 ani şi, în unele cazuri, se poate prelungi până la vârsta adultă. Dacă pentru cei mai mulţi dintre noi întunericul/ noaptea este asociat cu odihna, cu somnul, cu starea de bine, iată că în cazul celor mici devine o sursă de angoasă. Ce este în mintea lor?

De unde vine frica de întuneric

Teama de întuneric exprimă în realitate spaima copiilor de a se despărţi de părinţi, angoasa de a se vedea brusc singuri în camera lor. Copiilor nu le este frică de întunericul propriu-zis, ci de pericolele pe care le-ar putea ascunde: coşmaruri, monştri, imagini stocate în mintea lor de-a lungul timpului prin diferite mijloace (fie întâmplări reale, fie văzute la TV, internet, jocuri video etc.). Frica este o emoţie firească, face parte din procesul lor de dezvoltare emoţională. Pe parcurs, vor învăţa să gestioneze aceste trăiri negative. De aceea este important să se vorbească cu ei despre fricile din viaţa lor.

Trucuri pentru un somn liniştit

  • Instalaţi o lampă de veghe în camera în care doarme copilului.
  • Ajutaţi-i să exprime, prin cuvintele lor, de ce le este teamă de întuneric.
  • Stabiliţi împreună un ritual înainte de culcare, pentru a crea o atmosferă cât mai relaxantă şi mai sigură (citirea unei poveşti, de exemplu).
  • Identificaţi împreună zgomotele care-l fac să se sperie.
  • Nu încetaţi activităţile când copiii au adormit (sunetele familiare – şuşotelile părinţilor, zgomotul îndepărtat al vaselor, muzica în surdină – le dă, la nivelul subconştientului, un confort).

Frica de întuneric în cinematograf

Dacă mergeţi cu copilul la cinema pentru prima dată şi îl ştiţi ca fiindu-i teamă de întuneric, pregătiţi-l pentru această experienţă! Descrie-i sala în care va avea loc proiecţia, ecranul, cât este de mare, cum se proiectează povestea pe el, faptul că se va stinge la început lumina, că sunetul se aude din difuzoare răsfirate în sală, care este dimensiunea personajelor pe care le va vedea. Important! Tot înainte de a merge cu copilul la film, informaţi-vă în privinţa conţinutului, vizionaţi trailerul, citiţi recenzii, pentru a afla cât mai precis dacă producţia este potrivită vârstei lui.

Citeşte şi:
Copilul este somnambul
Copilul nu mai vrea să facă baie cu mami sau tati
De ce este rutina atât de importantă pentru copii

Foto: freepik.com