Copii

Copilul este somnambul

Copil somnambul

Somnambulismul este mai des întâlnit la copii decât la adulţi – susţin specialiştii în medicina somnului şi în afecţiuni neurologice.

Somnambulismul este inclus în categoria tulburărilor de somn şi este definit drept o stare de automatism inconştient, care se manifestă prin acte coordonate în timpul somnului: mers, mişcări inconştiente. „Nu se cunoaşte cauza: ar fi în legătură cu un sentiment de insecuritate sau cu o masă copioasă, luată târziu, înainte de culcare. Nu este necesar vreun tratament“ – aflăm din Mama şi copilul (Emil & Herta Căpraru, ed. Medicală, 2011, p. 215).

În cazul în care episoadele de somnambulism se repetă, se recomandă consultarea unui medic specializat în somnologie.

Cum se manifestă somnambulismul, ce fac copiii când sunt somnambuli?

Manifestările diferă: se trezeşte, stă în şezut şi priveşte în jur, merge prin cameră/ casă, vrea să iasă din casă. Fundaţia Naţională a Somnului din S.U.A. sugerează că este o idee depăşită să nu trezim o persoană somnambulă din somn; ei cred că, în anumite situaţii, trezirea poate avea un efect bun (când viaţa îi poate fi pusă, de exemplu, în pericol). Însă, dacă cel mic doar priveşte în jur, fără a se deplasa din pat, trezirea nu este necesară.

Somnul şi regimul alimentar

Cum hrana are un rol important asupra stării noastre de bine, inclusiv a unui somn liniştitor, masa de seară trebuie să cuprindă proteină slabă sau vegetală, carbohidrați cu ardere lentă și legume ușor gătite. Mai sunt recomandate, tot seara, alimentele cu triptofan, un precursor de serotonină care ajută la relaxare (carnea de curcan, spanacul, nuci și semințe de dovleac, năut, linte, ovăz, banana etc).

Te-ar putea interesa:
De ce este rutina atât de importantă pentru copii
Cum alegem bona: 6 criterii esențiale
Activităţi pentru copiii timizi