Sarcină

Alimentaţia în sarcină: 3 cărţi care tratează acest subiect

Este important să fim informate privind nutriţia în perioada sarcinii, dar şi mai important este să cerem părerea unui specialist în cazul unei diete personalizate.

Scrise într-un stil mai academic sau mai familiar, iată trei recomandări de cărţi care au ca subiect nutriţia în perioada sarcinii. Volumele includ informaţii de bază privind nevoile organismului în această perioadă şi au în spate studii specializate.

Pentru compunerea unui regim personalizat (în cazul unei sarcini cu probleme), consultaţi nutriţionistul!

„Nutriţia în sarcină şi alăptare“ (autori: Roxana-Elena Bohiltea, Teodor Salmen, editura: Universitatea Carol Davila)

Cartea este structurată în capitole care acoperă atât sfaturi generale privind alimentaţia echilibrată şi un somn sănătos (cu exemple de diete), descrierea în detaliu a elementelor nutritive, cât şi transformările metabolice prin care trece corpul în sarcină şi în perioada alăptării. Scopul este de a înţelege nevoile organismului în funcţie de etapa în care se află.

„Nutriţia femeii gravide şi a nou-născutului“ (autor: Caludiu Mărginean, editura: Universitatea de Medicină şi Farmacie Tg. Mureş)

Cartea documentează în profunzime elementele de nutriţie ce ţin de binomul mamă-nou născut (de unde şi titlul Nutriţia femeii gravide şi a nou născutului, se consideră  a fi o legătură între hrana mamei şi cea a copilului). Volumul are la bază studii de specialitate şi îşi propune să răspundă la întrebările din domeniul nutriţiei şi al modului de viaţă.

„Alimentaţia femeii gravide“ (autor: Cristian Sturzu, nutriţionist dietetician; editura: Letras)

În doar 50 de pagini, cartea îşi propune să ofere informaţiile de bază privind nutriţia în perioada sarcinii. Câteva dintre subiectele abordate – diabetul gestaţional, recomandări de vitamine şi suplimente, mişcare, hidratare, somn, echilibru psiho-emoţional, sugestii de meniuri şi reţete.

Citeşte şi:
Apetitul în sarcină: noi studii despre mecanismul neuronal din spatele poftei de mâncare
Alimentaţia mamei, în legătură cu nutrienţii pe care îi primeşte fătul

Foto: www.freepik.com