Sarcină

Încălțămintea potrivită pentru perioada sarcinii

Încălțăminte gravide

Încălţările nu trebuie să ne ofere doar confort, ci şi stabilitate şi siguranţă. Ceea ce purtăm ne modelează ţinuta mai mult decât ne-am imagina. O pereche de pantofi incomozi înseamnă durere, mers incorect, stare generală proastă.

Dacă în primul trimestru de sarcină, în general, continuăm să purtăm încălţările cu care suntem învăţate şi în care ne simţim bine, este posibil ca din trimestrul doi-trei să avem nevoie de altele – din cauza umflării picioarelor.

Cauza umflării picioarelor este accentuarea circulaţiei sangvine şi creşterea nivelului de lichide din organism. Câteva măsuri pentru a reduce simptomele: evitarea mâncărurilor sărate şi consumul de alimente ce conţin proteine – peşte, carne de pasăre, tofu, lapte, iaurt, fasole, brânză degresată şi foarte puţin sărată; consumul a 6-8 pahare de apă/ zi; evitarea statului prelungit într-un loc, în picioare sau pe scaun; ţinerea picioarelor ridicate de mai multe ori pe zi; purtarea de pantofi sport şi a ciorapilor medicinali în cazul în care este nevoie să staţi mai mult timp în picioare.

Citeşte şi: Picioare umflate în sarcină

Cele mai comode încălţări nu sunt neapărat şi cele mai frumoase din punct de vedere estetic. Alegând modelele care să respecte anatomia piciorului (care se mulează după forma talpei, reduc impactul cu solul, cu cimentul, suprafeţele tari), vom alege automat confortul. Câteva alternative pentru încălţări confortabile: pantofii cu talpă compozită pentru locul de muncă (greutate redusă, rezistenţă, durabilitate), tocuri medii (o alternativă bună la tocurile înalte), pantofi confecţionaţi din ţesături moi (asigură o bună adaptabilitate a piciorului), pantofi cu vârful oval (oferă un echilibru mai bun), adidaşii cu şireturi (sunt atemporali, flexibili, confortabili).

Conform studiilor efectuate de Societatea britanică specializată în podologie (SCP), pantofii cu tocurile înalte provoacă dureri de spate, exercită presiune asupra genunchiului şi pot duce la dezechilibrări. Pe de altă parte nu sunt recomandate nici încălţările foarte plate, de genul balerinilor, cizmelor UGG sau a şlapilor flip-flop. Prin urmare, talpa este cea care face diferența – talpa ortopedică, de exemplu, se regăsește în majoritatea recomandărilor cu acest subiect. Este flexibilă și susține articulațiile labei piciorului. Prin sugestii se numără, de asemenea, și sandalele cu talpă tip pană.

În afară de criteriul care ţine de confort, trebuie să ne asigurăm întotdeauna că glezna este bine susținută, iar arcada piciorului la fel (pentru a facilita întoarcerea venoasă și a limita greutatea din picioare).

Vezi și: Însărcinată, vara: sugestii pentru picioarele umflate

Referințe: liliboty.com – Nos conseils chaussures pour femme enceinte; etreparents.com – Les meilleures chaussures pour les femmes enceintes; www.autourdebebe.com – Comment choisir ses chaussures quand on est enceinte?

Foto: freepik.com