Sarcină

Pofte ciudate în sarcină

Poftă de pământ, cretă, var sau de alte produse non alimentare? Se pare că da. În timpul sarcinii se poate întâmpla să apară dorinţe „culinare“ mai puţin obişnuite.

Pare straniu, dar poftele pentru produse non-alimentare pot apărea nu doar la gravide, ci şi la copii. Cuvântul „Pica“ trimite tocmai la acest gen de apetit bizar. Însă, în acelaşi timp, are legătură şi cu o boală tipică păsărilor – nevoia de a ingera produse care nu fac parte din tipul lor de hrană. În latină, „Pica“ înseamnă coţofană, devenită celebră prin faptul că mănâncă orice. Revenind la poftele mai puţin obişnuite din sarcină, ele includ cele mai neaşteptate produse: pământ, cretă, var, vopsea, cenuşă, gheaţă.

Care sunt cauzele? Ce bine-ar fi dacă le-am şti! Cauzele poftelor ciudate din sarcină nu au fost pe deplin lămurite de către oamenii de ştiinţă. Cum poţi argumenta ştiinţific, de exemplu, pofta de cenuşă? Sau de vopsea? Ori de pastă de dinţi… În joc pot fi hormonii, bineînţeles, însă, cum toate pleacă din creier, poate că, interacţionând vizual cu o anumită culoare, simţind o anumită textură, se declanşează o serie de conexiuni în mintea noastră. Şi cum contextul este dictat de hormoni, sunt şanse să experimentăm pofte dintre cele mai anormale. Soluţia? Abţineţi-vă!

Profesorul Michael Persinger a emis o teorie interesantă privind cauzele declanşării unor anumite pofte în sarcină. El face o legătură între uter şi cortexul insular. Această parte din creier este puţin misterioasă, pentru că tot aici sunt reprezentate, probabil, şi gusturile mai bizare. Persinger sugerează că uterul este şi el reprezentat în cortexul insular şi crede că mişcările din interiorul lui, de-a lungul sarcinii, ar duce la schimbări în reprezentarea lui din insulă.

Citeşte şi:
Durerea în piept, căzăturile şi urinările rare. Când e cazul să mergem la medic?
Dopul de mucus sau dopul gelatinos – ce este, ce rol are şi când se elimină