Sarcină

Pregătirea pentru naștere

În perioada premergătoare nașterii, mai exact, cu 3-4 săptămâni, începem să pregătim bagajul de maternitate, să organizăm detaliile administrative și, în cazul în care mai avem copii, să stabilim cu cine vor sta în timpul spitalizării mamei.

Pregătirea în tihnă a bagajului de maternitate ne permite să-i reajustăm conținutul în funcție de recomandările primite pe parcurs – de la medic, de la personalul spitalului unde vom naște sau de la prietene care au trecut prin experiența nașterii.

Pregătirea din vreme a bagajului de maternitate ne ajută să fim mai organizate și ne lasă timp să punem la punct alte detalii din perioada următoare și din perioada de după naștere.

În cazul în care mai sunt copii în familie, este important ca persoana care va sta cu ei să le știe tabieturile, programul, pentru a nu le schimba rutina. Venirea unei surioare sau a unui frățior în familie este în sine o transformare, ceva nou în viața lor, de aceea este bine ca experiența să fie retrăită cât mai lin și să nu fie însoțită de alte provocări.

Urmarea unor cursuri de pregătire pentru naștere ar putea-o ajuta, de asemenea, pe viitoarea mamă (mai ales atunci când se află la primul bebeluș). De-a lungul cursurilor poate asimila tehnici de relaxare și respirație, utile pentru a gestiona mai bine atât etapele travaliului, cât și nașterea în sine.

Sunt durerile nașterii atât de mari? Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne asigură că durerea nașterii este una gestionabilă, fie prin metode medicale, fie holistice. Citește în articolul Este chiar atât de dureroasă naşterea naturală? mai multe detalii despre acest subiect!

Sprijinul emoțional, încurajările, au și ele un rol esențial în pregătirea pentru naștere – nevoia de a simți că nu suntem singure, că deținem controlul, că trecem printr-o experiență pe care o vom depăși cu bine. Fiecare se raportează diferit la durere și, prin urmare, fiecare reacționează diferit – unele femei nu suportă să fie atinse, altele, dimpotrivă, au nevoie de atingeri și de îmbrățișări. În timpul contracțiilor, unele femei ascultă muzică sau vorbesc cu alte persoane, altele apelează la masaj, o baie caldă, ori se plimbă sau plâng. Sunt exteriorizări variate ale unui moment intens.

Respectarea propriei înțelegeri în ceea ce privește modul de a ne raporta la durere este importantă în tot acest proces al pregătirii și al întâmpinării nașterii.

Este ideal și totodată un mare avantaj dacă după naștere, avem, în afară de tatăl copilului, și alte ajutoare – este necesară odihna suficientă și recuperarea pentru a ne putea relua activitățile. Odată ce ne vom obișnui cu bebelușul și cu programul lui de somn, ne vom adapta și noi mai bine la noua situație.

Citește și: „Este adevărat că după naşterea naturală ne recuperăm mai repede? Medicul specialist răspunde