Prima consultație la medicul specialist, legată de confirmarea sarcinii în urma unei ecografii, include și un inventar al antecedentelor heredocolaterale (afecțiuni prezente la membrii familiei, mamă/ tată, bunici, care ar putea influența bebelușul), dar și stabilirea aproximativă a datei nașterii (întrebarea legată de data nașterii este de obicei cel mai des întâlnită).
Citește și: Primul control în sarcină: întrebări de pus medicului
După ce medicul va confirma sarcinii, va stabili o serie de examinări de efectuat de-a lungul sarcinii. În ceea ce privește consultul ginecologic, se va urmări o modificare a uterului în privința volumului, consistenței și formei; se examinează mucoasa vaginală și se vizualizează colul uterin.
Modificarea sânilor este un alt indiciu care ajută la confirmarea unei sarcini (pigmentarea și lărgirea areolei, zona care înconjoară mamelonul).
Vezi și: Durerile de sâni în sarcină şi alte transformări ale sânilor
De ce este importantă din punct de vedere medical datarea începutului sarcinii? Datarea începutului sarcinii este importantă medical pentru a stabili diagnosticul în cazul unei nașteri premature/ depășită sau a unor anomalii în dezvoltarea fătului.
Pe de altă parte, această datare are și o importanță legală, pentru că o ajută pe viitoarea mamă să stabilească termenii concediului prenatal.
Te-ar putea interesa și: „Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“ Medicul specialist răspunde