Sarcină

Prima vizită la medic, în sarcină

Prima vizită la medic, în sarcină, are o serie de obiective clare și stabilește programul următoarelor examinări. Este timpul să ne facem și o listă de întrebări pe care să le adresăm medicului.

Prima consultație la medicul specialist, legată de confirmarea sarcinii în urma unei ecografii, include și un inventar al antecedentelor heredocolaterale (afecțiuni prezente la membrii familiei, mamă/ tată, bunici, care ar putea influența bebelușul), dar și stabilirea aproximativă a datei nașterii (întrebarea legată de data nașterii este de obicei cel mai des întâlnită).

Citește și: Primul control în sarcină: întrebări de pus medicului

După ce medicul va confirma sarcinii, va stabili o serie de examinări de efectuat de-a lungul sarcinii. În ceea ce privește consultul ginecologic, se va urmări o modificare a uterului în privința volumului, consistenței și formei; se examinează mucoasa vaginală și se vizualizează colul uterin.

Modificarea sânilor este un alt indiciu care ajută la confirmarea unei sarcini (pigmentarea și lărgirea areolei, zona care înconjoară mamelonul).

Vezi și: Durerile de sâni în sarcină şi alte transformări ale sânilor

De ce este importantă din punct de vedere medical datarea începutului sarcinii? Datarea începutului sarcinii este importantă medical pentru a stabili diagnosticul în cazul unei nașteri premature/ depășită sau a unor anomalii în dezvoltarea fătului.

Pe de altă parte, această datare are și o importanță legală, pentru că o ajută pe viitoarea mamă să stabilească termenii concediului prenatal.

Te-ar putea interesa și: „Pot duce o sarcină dacă am fibrom uterin?“ Medicul specialist răspunde