Sarcină

Studii noi despre detectarea anomaliilor cromozomiale

Un nou test prenatal ar putea reduce timpul şi costurile de detectare a anomaliilor cromozomiale – informează pagina de ştiri din domeniul cercetării, sciencedaily.com.

O echipă de cercetători de la Columbia University Fertility Center a dezvoltat un nou test ce poate determina dacă un făt sau un embrion are numărul corect de cromozomi, test mai permisiv ca preţ şi timp comparativ cu produsele similare disponibile în prezent – informează sursa citată.

„Testele genetice prenatale disponibile în prezent costă mii de dolari și durează între câteva zile şi săptămâni până la aflarea rezultatului, fapt ce creşte stresul emoțional și financiar al tratamentului de fertilitate și al sarcinii și are un impact asupra opțiunilor de tratament.“

Testul se numeşte STORK (Short-read Transpore Rapid Karyotyping), poate fi utilizat în cabinetul medicului şi oferă rezultatul în mai puțin de două ore; este de aproximativ 10 ori mai puțin costisitor pentru procesarea fiecărei probe decât testele actuale. Detaliile despre acest test – care așteaptă autorizația Departamentului de Sănătate al statului New York înainte de a putea fi oferit pacienților din Columbia – au fost publicate în New England Journal of Medicine.

Anomaliile cromozomiale pe care acest test le poate detecta sunt, de departe, cele mai frecvente cauze de avort spontan, anomalii structurale și întârzieri în dezvoltare. Testarea genetică prenatală este recomandată femeilor însărcinate care au vârsta de 35 de ani sau mai mult, care au un istoric familial de tulburări genetice sau care au avut unul sau mai multe avorturi spontane. De asemenea, este utilizat din ce în ce mai des în timpul fertilizării in vitro (FIV) pentru a testa embrionii înainte de implantare, pentru a îmbunătăți șansele de sarcină și a reduce riscul de avort spontan.

Sperăm ca, în viitor, testul să fie disponibil şi la scară internaţională, pentru a ajuta cât mai multe paciente. Pentru mai multe amănunte, consultaţi articolul original, New prenatal test can reduce time, cost of detecting chromosomal abnormalities, publicat pe www.sciencedaily.com.

Citeşte şi:
Studii noi: antidepresivele şi sarcina
Studii noi: importanţa îngrijirii orale în sarcină
Sugestii înainte de sarcină