Rezultatele studiului au fost publicate în ediţia online din 11 mai 2022 a Neurology®, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.
Concluziile acestui studiu sunt foarte importante. Sarcina poate fi o perioadă de încercare; corelată cu depresia, anxietatea şi alte afecţiuni ale sănătăţii mintale, ea devine şi mai provocatoare. Studiul nostru aduce o rază de lumină femeilor şi medicilor care le supervizează şi care iau în considerare riscurile şi beneficiile medicamentelor. (Ayesha Sujan, autoarea studiului, doctorandă la Universitatea Indiana din Bloomington, Indiana)
În timp ce mai multe studii au arătat o posibilă legătură între utilizarea antidepresivelor de către mame în timpul sarcinii și crizele la nou-născuți și copii mici, studiul actual sugerează că expunerea la antidepresive în primul trimestru de sarcină nu crește riscul de crize și epilepsie la copii. Autoarea studiului explică: „Acest lucru ar putea însemna că riscul ușor crescut pentru astfel de convulsii documentat în studiile anterioare s-ar putea datora altor factori, cum ar fi alte boli sau consumul de tutun în timpul sarcinii.“
Pentru mai multe detalii privind studiul, consultaţi articolul publicat pe sciencedaily.com: „Antidepressant use during pregnancy not linked to epilepsy in children“!
Foto: www.freepik.com
Citeşte şi:
„De ce apare, la unele femei, depresia postpartum?“
„Sunt însărcinată şi trec printr-o depresie. Dacă iau medicamente nu dăunează fătului? Specialistul răspunde“
„Strategii antistres în sarcină“