Sfatul specialistului

6 situații în care este bine să vorbim cu un psihoterapeut

A merge la psihoterapeut este un mod excelent de a face față unei depresii, provocărilor de la locul de muncă, relațiilor tensionate cu familia sau cu alte persoane.

Odată ce am decis să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut este cert că am decis în același timp să facem o schimbare, să ne vindecăm emoțional și să aflăm metode concrete prin care am putea aborda problemele cu care ne confruntăm.

Jeffrey E. Young este fondator al psihoterapiei centrate pe scheme cognitive, iar Janet S. Klosko s-a specializat în psihoterapia anxietăţii. Împreună, au scris cartea „Cum să-ţi reinventezi viaţa. Cum să pui capăt comportamentelor negative şi să te simţi din nou bine“, plecând de la o serie de capcane mentale în care sunt prinși mulți oameni.

Prin capcană mentală se înțelege „un tipar care începe în copilărie și are reverberații pe tot parcursul vieții; a început prin ceva ce ni s-a făcut de către familie sau de către alți copii“ (p. 16, sursa citată).

Câteva exemple de capcane mentale – atunci când punem pe primul loc nevoile altora, uitându-le pe ale noastre sau neștiind măcar care sunt acestea; atunci când o simplă problemă de sănătate ne face să ne gândim la o dramă, la o boală mai gravă; atunci când, chiar dacă suntem apreciați public, în esența noastră ne simțim nefericiți și fără scop.

După identificarea capcanelor, descrierea unor cazuri și prezentarea soluțiilor, Jeffrey E. Young și Janet S. Klosko enumeră șase situații în care este bine să apelăm la ajutorul unui psihoterapeut (p. 463):

  • simptomele sunt atât de puternice încât ne afectează modul de a acționa, deciziile;
  • suntem atât de prinși într-una dintre capcanele mentale încât nu avem nici o idee legat de felul în care ar trebui să procedăm ca să ne schimbăm respectivul tip de comportament;
  • posibilitatea de a ieși din capcană, de a ne schimba, pare fără șanse de izbândă (deznădejdea ne copleșește);
  • trecem printr-o criză – am rămas fără job, ne-am despărțit de cineva după o perioadă îndelungată;
  • am fost traumatizați în copilărie (emoțional, fizic sau sexual);
  • resimțim atât de profund problemele personale încât nu ne mai dăm seama și îi rănim și pe alții (oameni apropiați, prieteni sau colegi ori pur și simplu necunoscuți).

Așadar, fie că e vorba de anxietate, de o depresie sau de probleme în cuplu, atunci când starea de rău persistă, când orizontul unor soluții pare de neatins, este momentul să apelăm la un ajutor de specialitate. Unul din meritele psihoterapeutului este că ne ascultă fără a ne judeca, or numai gândul acesta ne face să ne simțim deja mai bine.

Citește și:
Efectul pozitiv al îmbrăţişărilor asupra organismului, confirmat de terapeuţi, neurologi, psihologi
Cum alegem un psihoterapeut