Sfatul specialistului

Cum alegem un psihoterapeut

Care sunt criteriile după care ne alegem psihoterapeutul? Este suficientă o recomandare venită din partea unui prieten?

Am decis să apelăm la un psihoterapeut. O decizie bună! De ce? Pentru că în mod sigur un psihoterapeut ne va oferi soluţiile potrivite nouă, nefiind influenţat de subiectivism. Prietenii sau cei din familie ne pot asculta, însă întotdeauna vor fi ghidaţi în păreri (chiar dacă inconştient) de experienţa personală, de relaţia pe care o au deja cu noi, prin urmare, opiniile lor vor fi mai curând subiective.

Psihoterapeut sau psihiatru? Cum facem diferenţa? Atunci când este nevoie, psihoterapeutul colaborează cu psihiatrul (terapia este completată cu tratamentul medicamentos). Iată o primă diferenţă: psihiatrul este de fapt un medic specialist în psihiatrie, se ocupă în general de patologie şi este abilitat să prescrie tratament medicamentos. Psihoterapeutul, în schimb, are o licență în psihologie și o specializare în cel puțin una din terapiile psihologice cunoscute. Psihoterapia abordează probleme de tipul: anxietate, atacuri de panică, fobii, stres posttraumatic, depresii, dependenţa de alcool/ droguri/ nicotină, anorexia, bulimia, tulburări de personalitate, stres, tulburări de comportament (sursă: Psihoterapie, www.cdt-babes.ro).

Cum alegem psihoterapeutul? Faptul că nu este uşor să găsim din prima psihoterapeutul potrivit nouă (şi nu neapărat pentru că nu ar fi suficient de bine pregătit sau nu are experienţă în domeniu) îl semnalează şi Andrew Solomon, în celebrul volum Demonul amiezii. O anatomie a depresiei. Autorul exemplifică printr-un caz în care, pentru a-i reuşi terapia, un psihoterapeut a zburat cu pacientul, ca să abordeze la faţa locului fobia de zbor a acestuia.

Jeffrey E. Young, fondator al psihoterapiei centrate pe scheme cognitive, şi Janet S. Klosko, specializată în psihoterapia anxietăţii, au scris împreună cartea „Cum să-ţi reinventezi viaţa. Cum să pui capăt comportamentelor negative şi să te simţi din nou bine“ (Ed. Trei, 2017), în care abordează şi aspectul alegerii psihoterapeutului, un detaliu destul de important în momentul în care am hotărât „să dăm pe mâna unei alte persoane bunăstarea noastră psihică“. Iată care sunt criteriile de avut în vedere conform recomandărilor celor doi:

  • „psihoterapeutul trebuie să aibă o formare atestată (o certificare profesională), să posede o diplomă de facultate şi o autorizaţie de practică din partea asociaţiilor profesionale (ex: Colegiul psihologilor din România);
  • psihoterapeuţii cei mai buni combină mai multe tehnici şi strategii, în funcţie de nevoile pacienţilor;
  • este important să găsiţi un psihoterapeut cu care să vă conectaţi emoţional (de evitat psihoterapeutul care este mereu de acord cu pacientul, care îl face să se simtă prea confortabil sau care pare rece şi distant ori critică prea mult);
  • să fie un model într-un domeniu în care întâmpinaţi dificultăţi (de exemplu, poate fi asertiv dacă dvs. sunteţi timid sau expansiv)“ (pp. 464-467).

Te-ar putea ajuta şi:
Sfaturi de la specialişti pentru un somn odihnitor
10 sfaturi de la psiholog pentru a gestiona anxietatea creată de pandemie
Motive pentru a consulta medicul specialist