Sfatul specialistului

Amigdalita la copii. Care sunt cauzele?

Când se instalează o infecție la nivelul amigdalelor, apar următoarele simptome: temperatură crescută, durere în gât, care se resimte mai puternic la înghițire, volum crescut al amigdalelor și, nu în ultimul rând, schimbări de natură comportamentală.

Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL (Clinica Medicum), explică în articolul Copilul meu are amigdalită. Ce e de făcut? toate detaliile importante din sfera acestei afecțiuni: definiția amigdalelor și a cercului limfatic, cauzele amigdalitei, simptomele și tipuri de tratament.

Revenind la cauzele care duc la infecțiile de la nivelul amigdalelor, acestea sunt:

  • infecțiile virale (faringite virale, monunucleoza infecțioasă, herpangina);
  • infecțiile bacteriene (cele de natură streptococice în mod special și, mai rar, staflilococul, haemophilus, difteria).
Se recomandă ca orice copil diagnosticat cu amigdalită să fie ținut în carantină până se vindecă, fiind o boală extrem de contagioasă.

Herpangina, cunoscută, mai familiar, drept „roşu în gât“, este o afecţiune virală frecvent întâlnită la copiii cu vârste între 3 și 10 ani (mai ales dacă frecventează colectivitatea – ieșiri în parc, locuri de joacă, grădiniță etc.).

Unele categorii de streptococ pot duce la complicații locale sau la distanță, din acest motiv necesită o atenție specială.

Citește și:
Este suficientă expunerea la soare pentru asimilarea vitaminei D?
Le dăm sau nu dulciuri copiilor? Nutriționistul răspunde