Sfatul specialistului

Ce importanţă are sportul în viaţa copilului?

Ce rol are activitatea fizică organizată în viaţa unui copil şi care este diferenţa dintre a face mişcare şi a practica un sport? Medicul specialist vorbeşte despre aceste detalii, într-un context specific: cel al diformităţilor coloanei la copii.

Dr. Radu Niculăiţă, medic specialist ortopedie-traumatologie (Clinica Medicum), vorbește în emisiunea „Diformităţi ale coloanei la copii“, despre importanţa mişcării la cei mici, dar şi a exerciţiilor fizice într-un cadru organizat, începând cu o anumită vârstă. De asemenea, un aspect esenţial în răspunsul specialistului este şi necesitatea urmării unui plan de recuperare medicală, în cazul în care vorbim de practicarea unui sport de performanţă.

Răspunsul la întrebarea Ce importanţă are sportul în viaţa copilului? este următorul:

Pentru cei mici, mişcarea este esenţială, îi ajută să se dezvolte armonios. Însă, la 3 ani, de exemplu, nu poţi să îi duci să practice un sport, pentru că, chiar şi sub supravegherea unui antrenor, ei vor face un fel de mişcare, însă organizată. Toţi părinţii au această grijă – copilul nu creşte. Cu excepţia cazurilor când copilaşul rămâne mult în urmă în privinţa înălţimii, nu ar trebui să se intervină asupra acestui proces. Avem tendinţa, cu toţii, să spunem că este cel mai mic din clasă şi ne spunem să îi dăm ceva să crească. Copilul trebuie lăsat să crească, el va avea întotdeauna resurse şi, dacă îşi duce viaţa într-un mod armonios, el va folosi acele resurse. Dar, ca să revin, cu cât copilul este mai mare şi înţelege mai multe, un sport este binevenit.

Care este diferenţa dintre mişcare şi sport?

Mişcarea presupune ieşitul cu rolele sau cu bicicleta în parc, joaca cu alţi copii, iar sportul înseamnă ceva organizat, sub monitorizarea unui antrenor/ profesor, ceea ce este şi mai bine. Pentru că în cadrul unui sport organizat, instructorul respectiv are ochiul cât de cât format privind armonia corpului şi poate depista dacă există anumite diformităţi ale coloanei. Pe de altă parte, din câte ştiu, sunt obligaţi să aibă vizită medicală periodică, deci şansele ca o eventuală diformitate de coloană să fie depistată din timp este mult mai mare.

Recuperarea medicală, la fel de importantă ca exerciţiul zilnic

În cazul în care copilul se va îndrepta spre un sport de performanţă şi se va dedica acelui sport, e foarte important  să se ştie că sporturile monodirecţionale, care folosesc foarte mult o parte a corpului – cum e tenisul, de exemplu – au tendinţa să dea o scolioză către partea dominantă (dacă copilul e dreptaci şi joacă foarte mult cu dreapta, va avea tendinţa să facă o scolioză cu convexitatea pe dreapta). De aceea, pentru cei care decid să practice sporturi de performanţă, în care anumite grupe de muşchi sunt folosite intensiv, este foarte importantă recuperarea medicală. Toţi părinţii pun accent pe pregătirea fizică şi uită să se ocupe şi de recuperare, care va compensa, în cazul tenisului, această tendinţă de a strâmba coloana. Există tehnici moderne de tratament, de recuperare medicală şi kinetoterapie în acest domeniu, care tocmai cu asta se ocupă.

Te-ar putea interesa şi:
Se poate vorbi de obezitate la un copil de 2-3 ani?
Cum îi ajută pe cei mici arta teatrală în dezvoltarea personală?
Hidratarea copilului: ce surse mai avem, în afară de apă?

Distribuie articolul pe FacebookDistribuie articolul pe WhatsApp