Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru şi consultant în lactaţie, a vorbit despre beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate, în emisiunea live susţinută de Secom Romania prin gama de Pediatrie Childlife Essentials®, „Importanţa vitaminei D3 în primii ani de viaţă“.
Ce se poate face, concret, atunci când un copil are deficit de vitamina D?
Atunci când analizele indică această deficienţă, depistată ori din întâmplare, ori pentru că medicul a observat anumite semne care ţin de rahitism sau pentru că a făcut alte analize de rutină care au sugerat o posibilă lipsă de vitamina D, este necesar să se prescrie o doză mai mare de vitamina D.
Când este considerată ineficientă cantitatea de vitamina D? Vorbim de un nivel insuficient când valoarea este sub 30 de nanograme la mililitru (ng/ml). Valorile pot fi puţin modificate în funcţie de valorile normale ale fiecărui laborator, dar în principiu sub 20 de ng/ml reprezintă un deficit sever şi se impune tratarea cu doze mai mari de vitamina D. Dacă, de exemplu, profilaxia se făcea cu 400-800 de unităţi internaţionale pe zi, tratamentul se poate face cu doze de aproximativ 2000 de unităţi internaţionale pe zi, iar această doză, efectuată pentru o perioadă de 3 luni, creşte cu 10 nanograme pe mililitru deficitul. Prin urmare, contează foarte mult şi cât de mare este deficitul şi cât de repede vrem să-l recuperăm.
Citeşte şi:
Informaţii de la specialişti despre caria de biberon, dinţii de lapte şi fracturile dentare
Pot să îi dau copilului produse fără gluten, chiar dacă el nu are intoleranţă la această proteină?
Ce factori ar declanșa dermatita sau ar agrava-o?