Sfatul specialistului

Pot să îi dau copilului produse fără gluten, chiar dacă el nu are intoleranţă la această proteină?

În ziua de azi, dietele restrictive capătă din ce în ce mai mult teren. Fie că e vorba de excluderea din alimentație a lactozei, glutenului, proteinelor din laptele de vacă, ele sunt tot mai des întâlnite.

Exceptând cauzele medicale (boala celiacă) care impun o dietă fără gluten, sunt multe situații în care glutenul este scos din alimentație fără a fi neapărat necesar. Numeroși părinți introduc produse fără gluten în alimentația copiilor fără a avea o recomandare medicală sau un set de analize care să justifice nevoia acestei alegeri.

Cosmina Niţu, specialistă în nutriţie, ne vorbește pe larg despre acest subiect:

Sunt părinți care întârzie momentul introducerii alimentelor cu potențial alergen din cauza faptului că le este teamă ca cel mic să nu dezvolte alergii sau intoleranțe. Un studiu din 2018 concluzionează că majoritatea copiilor, în scurt timp de la începerea diversificării (după vârsta de 6 luni), ar trebui să primească treptat, alimente cu potențial alergen, oferite cu regularitate, de aproximativ 3 ori pe săptămână, după ce s-au introdus. Cu cât se întârzie introducerea glutenului, arahidelor, oului sau a altor alimente cu potențial alergen, cu atât crește riscul ca cel mic să dezvolte alergie/ intoleranță. Doar în cazul copiilor cu eczeme, istoric de alergii în familie, scaune cu mucus sau sânge sau alte simptome asociate cu alergiile alimentare, ar trebui testarea în prealabil și o discuție cu un medic specialist.

Studiile recente spun că glutenul ar trebui introdus încă de la începutul diversificării, în jurul vârstei de 6 luni. Nu există dovezi care să arate că așteptarea introducerii sau limitării alimentelor cu potențial alergen, precum grâul sau alte boabe care conțin gluten (secară sau orz), în cazul copiilor cu vârsta peste 6 luni, previne alergia/ intoleranța alimentară sau apariția bolii celiace.

Copiii sănătoși, fără istoric de alergii, ar trebui să primeasca cereale cu gluten, încă de la începutul diversificării. Însă, în paralel, se vor introduce și cereale fără gluten, precum orez, quinoa sau mei. Atâta timp cât nu există probleme medicale, introducerea timpurie a cerealelor cu gluten, poate proteja împotriva dezvoltării bolii celiace. Părinții se tem de momentul introducerii glutenului, însă nu au motive să o facă, deoarece recomandările actuale ne spun că, cu cât îl introduc mai devreme, cu atât riscul de a nu fi tolerat de către copil scade.


Cosmina Niţu, specialistă în nutriţie

Cosmina Niţu este tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului şi autoarea cărţii „Diversificarea pas cu pas“, un ghid util pentru orice mamă la început de drum.

 

Citește și alte informații despre nutriția copiilor, furnizate de specialist:
Copilul refuză micul dejun. Cum aş putea să îl conving să mănânce şi dimineaţa?
Copilul meu vrea să mănânce zilnic aceeaşi mâncare. Este în regulă? Ar trebui să îi variez meniul?
Este greșit dacă o dată pe lună copilul mănâncă produse de tip fast food?