Cosmina Niţu, tehnician nutriționist și consultant în diversificarea alimentației bebelușului, ne răspunde la o serie de întrebări esenţiale privind relaţia dintre copii şi mâncare şi ne oferă mai multe sugestii care, în mod sigur, îi vor ajuta atât pe părinţi, cât şi pe cei mici:
- Când încep să devină copiii selectivi în privinţa mâncării?
- Varietatea alimentelor din farfurie, o soluţie de a deschide apetitul
- Ce facem când copilul vrea să mănânce numai paste?
- Copilul nu vrea orez cu legume fierte. Ce variante avem?
- Cum procedăm când cei mici vor să mănânce doar dacă au tableta/ smartphone-ul/ TV-ul lângă ei?
- De ce nu este bine să îi forţăm pe cei mici să mănânce mai mult?
Când încep să devină copiii selectivi în privinţa mâncării?
Adesea copiii încep să devină selectivi după vârsta de doi ani, când descoperă cât mai multe gusturi și încep să apară preferințele alimentare. Sigur că ar trebui să încercăm să diversificăm cât mai mult meniul, plecând de la alimentele preferate. Oricare ar fi problema, copilul nu ar trebui forțat să mănânce. Abordarea pe care eu o propun adesea este de a include cel puțin unul dintre alimentele lor preferate la fiecare masă, oferindu-i în același timp și alte alimente. Spre exemplu, dacă copilul adoră iaurtul și ar dori să mănânce doar iaurt, să se adauge una-două lingurițe de iaurt în preparatul de la prânz, poate fi o soluție care să ajute. Însă dacă părinții ştiu că au încercat în mai multe rânduri să îi ofere celui mic broccoli și de fiecare dată s-au confruntat cu refuzul vehement al copilului, nu ar trebui să insiste și să îi ofere broccoli, combinat cu un aliment preferat. Ci să se folosească de alimentele pe care le acceptă și pe care nu le refuză cu vehemență, combinate cu alimentele preferate.
Varietatea alimentelor din farfurie, o soluţie de a deschide apetitul
Părinții pot apela, de asemenea, la farfuriile porționate, unde să pună diverse alimente, printre care și alimente preferate și să permită copilului să mănânce ceea ce îi place din farfurie. S-ar putea să pună deoparte ardeiul și broccoli, dar să mănânce fericit carnea și cartoful dulce. Cheia este să aibă la dispoziție o varietate de alimente din care să poată alege. Și este posibil ca data viitoare să dorească să guste și broccoli sau ardei.
Ce facem când copilul vrea să mănânce numai paste?
Cred că pastele sunt preferatele copiilor. Nu știu copil căruia să nu îi placă pastele. Și acesta poate fi un avantaj. Pentru că pastele se găsesc sub o varietate de forme și pot fi preparate dintr-o multitudine de ingrediente hrănitoare. Spre exemplu, avem posibilitatea să înlocuim pastele obișnuite din grâu cu unele sub formă de dinozauri, figurine din desene animate, fundițe, steluțe sau tot felul de alte forme. Le găsim și colorate în roz, roșu, verde, galben (cu sfeclă, roșii, leurdă sau spanac, cu turmeric). Din porumb, linte, năut, orez, quinoa și alte cereale. Astfel că, dacă cel mic dorește din nou paste la cină, îi putem prepara paste din năut cu sos de avocado, ardei copt, usturoi, seminţe de dovleac râşnite și astfel îi oferim o masă hrănitoare, plecând de la alimentul său preferat.
Copilul nu vrea orez cu legume fierte. Ce variante avem?
Plecând de la un fel preferat de mâncare, părinții îl pot prepara sub diverse forme și în combinații diverse, încercând să îi ofere celui mic noi preparate alimentare, acest lucru ajutând copilul să identifice și să accepte alimente noi. Spre exemplu, sunt copii cărora nu le place orezul cu legume fierte, însă le place în combinație cu lapte și fructe sau îl acceptă mai bine gătit la cuptor împreună cu legume.
Cum procedăm când cei mici vor să mănânce doar dacă au tableta/ smartphone-ul/ TV-ul lângă ei?
Sfatul meu pentru părinți, este să nu apeleze la tablete, smartphone-uri sau televizor în timpul meselor, pentru a îl hrăni mai bine. Acest lucru poate determina un copil să-și piardă în timp interesul pentru hrana solidă. Deși ar putea părea o modalitate de a-i menține liniștiți și ocupați, de a-i ajuta să mănânce mai mult, este mai bine să nu se apeleze la aceste artificii.
De ce nu este bine să îi forţăm pe cei mici să mănânce mai mult?
Forțarea de a mânca mai mult, de a gusta măcar, presiunea pusă pe copil să mănânce tot, nu ajută. Odată ce se supără sau încep să plângă, orice șansă ca ei să mănânce dispare. Așadar, deși poate doresc să îi încurajeze să mănânce, părinții nu ar trebui să pună presiune și să țină cont de preferințele alimentare ale copiilor, să încerce să diversifice meniul, plecând de la acele alimente sau preparate preferate.
Citeşte şi alte articole furnizate de nutriţionistul Cosmina Niţu:
Constipația la bebeluși: cum dozăm carnea, la ce trebuie să (mai) fim atenți
Este greșit dacă o dată pe lună copilul mănâncă produse de tip fast food?
Le dăm sau nu dulciuri copiilor? Nutriţionistul ne răspunde