Sfatul specialistului

Cum îi ajută pe copii mersul la bibliotecă

Le citim copiilor cărțile primite cadou, cărțile cumpărate în urma recomandărilor sau cărțile alese de ei, care îi atrag în funcție de propriile criterii. Cum îi obișnuim însă și cu mersul la bibliotecă?

Mersul la bibliotecă ar trebui să facă parte din toate campaniile și programele care promovează și încurajează lectura. Cu atât mai mult cu cât bibliotecile găzduiesc și evenimente gândite și create pentru cei mici.

Dar până la evenimente, bibliotecile sunt un univers al cărților – multe, diverse, cu subiecte pe toate gusturile -, un univers cu care copiii e bine să facă cunoștință de mici.

Mersul la bibliotecă este încurajat și de Pamela Paul și Maria Russo, autoarele cărții „Cum să crești un cititor“. Prima are o experiență vastă ca redactor de cărți pentru copii, iar a doua este jurnalist pe teme culturale și editor de cărți pentru copii la New York Times Book Review. 

Sfaturile lor privind mersul la bibliotecă și obișnuirea celor mici cu cărțile au la bază nu doar anii petrecuți scriind și editând, ci și experiența personală, de mame (fiecare dintre ele are câte trei copii).

Iată câteva avantaje ale mersului la bibliotecă, extrase din volumul citat, p. 25:

  • biblioteca este și un mediu de socializare, un spațiu unde copiii își pot construi prietenii (datorită activităților create aici special pentru ei);
  • biblioteca oferă liniște și, în același timp, o alternativă la mediul familial, cel de acasă (sala de lectură impune, de asemenea, păstrarea acestei liniști, prin urmare, copilul învață și o serie de reguli privind lectura la bibliotecă);
  • accesul la calculatoare este gratuit (și nu doar accesul la calculatoare!), iar conținutul/ programele verificat(e) – iată o soluție la situația în care calculatorul de acasă este utilizat doar de părinți, iar părinții vor să stabilească un interval clar de interacțiune a copilului cu calculatorul;
  • la biblioteci, copiii pot întâlni și scriitori, autori ai cărților pentru copii (unele lansări au loc la bibliotecă, tot aici se desfășoară și sesiuni de lectură sau pur și simplu întâlniri între scriitori și cititori).

Mersul la bibliotecă îi (mai) învață pe copii cum să caute o carte, să respecte cărțile, să aibă grijă de ele, să nu uite să le returneze, să nu le rupă, să nu încalce reguli.

Să creștem cititori nu este complicat, este nevoie doar să nu transformăm lectura într-un act de obligație, ci să o asociem cu ceva plăcut, o sursă de învățare, o poartă fermecată spre universuri noi.

Alte articole pe aceeași temă:
Antrenarea memoriei prin lectură
Cum îi inspiri copilului, de mic, dragostea pentru cărți