Există câteva indicii care ne arată că sugarul se hrănește atunci când intră în contact cu mamelonul și areola mamară și că statul la sân nu este doar un „moft“, o nevoie de-a se simți în siguranță, cât mai aproape de căldura mamei și cât mai protejat de brațele ei.
„Care este diferența dintre suptul pentru a resimți o stare de confort și foamea adevărată?“ este una dintre întrebările pe care le primesc des medicii pediatri, asistentele, moașele sau consultanții în lactație.
Întrebarea se regăsește și în Ghidul complet al îngrijirii copilului (0-5 ani), publicat la editura Niculescu, mai exact, în ultimul capitol din volum, rezervat curiozităților venite din partea părinților privind diverse aspecte din viața sugarului, de la îngrijire până la hrănirea acestuia.
Răspunsul, mai jos:
Dacă sugarul este atașat corect la sân și se alimentează cum trebuie, veți vedea cum i se mișcă maxilarul și mușchii (până sus, înspre tâmple). De obicei va exista un ritm constant în timpul suptului și dumneavoastră îl veți putea auzi pe sugar înghițind. Sugerea numai a mamelonului poate fi uneori dureroasă, deși arareori se poate întâmpla în cazul unei reprize scurte de supt care aduce liniștea celui mic. De obicei durerea și crăparea mameloanelor sunt cauzate de priza greșită la sân a sugarului atunci când îi este cu adevărat foame. (p. 329)
Autoarea răspunsului (şi implicit a cărţii) este Lilian Leistner, moaşă de profesie, absolventă a şcolii de infirmiere, specializată în puericultură, sarcină şi naştere. Susţine cursuri tematice şi promovează o abordare integrată în îngrijirea copilului (este şi reflexolog calificat, s-a instruit în medicina ayurvedică şi are cunoştinţe în domeniul homeopatiei).
Alte articole pe aceeași temă:
Ai decis să hrănești copilul la sân. Câteva lucruri bine de știut înainte de alăptare
Când şi cum întrerupem alăptarea?
Importanţa cursurilor de alăptare