Sfatul specialistului

Cum ne rezolvăm problemele în faţa copiilor

De ce contează felul în care ne rezolvăm problemele în faţa copiilor? Pentru că cei mici imită comportamente şi, dacă îi văd pe adulţii din jur certându-se, ţipând, enervându-se atunci când se confruntă cu o problemă, sunt şanse să procedeze şi ei la fel când vor trece printr-o situaţie conflictuală.

Nu toţi avem abilitatea de a ne rezolva problemele într-un mod paşnic, cu atât mai mult cu cât provocările lumii în care trăim par să fie de fapt principala problemă.

Ajungem acasă obosiţi, cu un stres acumulat la locul de muncă – poate ne dorim să găsim în familie o atmosferă idilică, un cadru în care să ne liniştim şi să uităm de agitaţia de la job. Şi cel mai adesea ni se întâmplă să ne revărsăm nemulţumirile exact asupra celor apropiaţi nouă.

Totul pleacă din noi – acceptăm sau nu să vedem care este cauza reală a nemulţumirii, cum am putea-o rezolva. În orice caz, să ne certăm în faţa copiilor nu este o soluţie. Am putea face un exerciţiu de empatie: să ne punem în locul lor şi să vedem prin ochii lor certurile din familie! Vor crede că aşa e normal să fie şi că aşa va trebui să procedeze şi ei.

Louise Hart, specialistă în psihologie comunitară, explică în cartea sa, The Winning Family, că, atunci când părinţii îşi asumă responsabilitatea de lideri (părinţii sunt liderii unei familii), ei le oferă implicit copiilor un model. Este nevoie de planuri, de o comunicare eficientă, de stabilirea unor scopuri, de antrenarea/ mobilizarea familiei pentru a îndeplini aceste scopuri, de empatie (să ne gândim mereu şi la nevoile altora).

Dar cum rezolvăm problemele? Problemele pot fi de mai multe feluri – fie nu ne ajung banii, fie s-a îmbolnăvit unul dintre părinţi şi ritmul familiei a fost tulburat, fie copilul trece printr-o perioadă de revoltă, în care l-a luat pe Nu! în braţe şi nu vrea să se mai despartă de el, fie, fie…

Pentru a veni în ajutorul părinţilor cu un sfat concret, Lawrence E. Shapiro propune o listă de verificare pentru aceştia (să răspundă la o serie de întrebări pentru a găsi o soluţie). Lawrence E. Shapiro este specialist în utilizarea jocurilor în psihoterapia copilului şi autorul volumului Inteligenţa emoţională a copiilor. Jocuri şi recomandări pentru un EQ ridicat, de unde sunt şi extrase întrebările de mai jos (p. 167):

  • Aţi căutat mai multe moduri de a rezolva problema?
  • În ce constă problema?
  • Au avut o părere de spus/ li s-a permis tuturor celor implicaţi în problemă să îşi exprime opinia?
  • Aţi avut în vedere atât aspectele pozitive, cât şi cele negative ale opiniilor exprimate?
  • V-aţi păstrat calmul, neînvinovăţindu-i pe alţii?
  • Aţi încercat să faceţi ca soluţia să aibă succes?
  • Aţi conştientizat eforturile celorlalţi de a ajunge la o rezolvare?
  • Aţi făcut un plan B pentru cazul în care soluţia nu dă rezultate?

După cum se subînţelege din strategia lui Lawrence E. Shapiro, a fi într-o familie presupune a lucra în echipă, a comunica şi a negocia atunci când se iveşte un context conflictual. Propunerea lui Shapiro – rezolvarea acestui chestionar – este sinonimă cu confruntarea; prin încercarea de a răspunde la cele 8 întrebări ne confruntăm şi descoperim cauza reală a problemei, lucrând în acelaşi timp la o rezolvare.

Citeşte şi:
Parenting empatic: puterea cuvintelor pozitive asupra copiilor
Cum vorbim cu copiii: de la silabe, la cuvinte și propoziţii
Comunicarea cu copiii: 3 sugestii pentru dialoguri prietenoase