Luatul mesei nu înseamnă doar a mânca. Este un moment în sine – suntem împreună în acelaşi loc, vorbim, schimbăm păreri, interacţionăm unii cu alţii. Puţine sunt cazurile când bebeluşul stă la masă cu părinţii – intervine, cum spune specialistul în nutriţie Fotios Vlachos, diferenţa de program. Dar când copilul este mai mare şi înţelege din ce în ce mai multe din ce se întâmplă în jur, este bine să îl includem în acest ritual al luatului mesei împreună.
În emisiunea „Nutriţia sănătoasă la copii“, realizată de Bebe Tei şi Clinica Medicum, cu sprijinul Bioderma, Fotios Vlachos răspunde la întrebarea De ce sunt importante mesele în familie?.
Desigur, nu putem pune un bebeluş de 5-6-7 luni la masă cu noi, pentru că poate nu coincide ora lui de mâncare cu ora părinţilor. În plus, el vrea linişte, este învăţat cu o rutină a luatului mesei, este obişnuit să mănânce cu puţin timp înainte de a adormi. Însă un copil, care a trecut de vârsta de 1 an/ 1 an jumătate şi a început deja să mănânce ceea ce mănâncă şi părinţii, trebuie să facă parte de la masa respectivă. Pentru că este vorba şi de psihologie aici, vine în contact cu noi, înţelege foarte multe lucruri, începe să deosebească felurile de mâncare, prin urmare, este bine să luăm masa împreună cu el în fiecare zi. Lucrul acesta nu este deloc uşor, dat fiind, din nou, programul diferit (n.r. de exemplu, când copilul ia masa la grădiniţă, în compania altor persoane decât părinţii).
Citeşte şi alte articole cu informaţii furnizate de nutriţionişti:
Este greşit dacă o dată pe lună copilul mănâncă produse de tip fast food?
Constipaţia la bebeluşi: cum dozăm carnea, la ce (mai) trebuie să fim atenţi
Se poate vorbi de obezitate la un copil de 2-3 ani?